‘Dinosaures Els Ports’ serà la marca del projecte Morella-Cinctorres

comarquesnord.cat . Morella . dimecres, 18 de desembre de 2013 .
Etiquetes: , ,

El projecte paleontològic de Morella i Cinctorres ja té marca: ‘Dinosaures Els Ports’. La iniciativa conjunta rebrà finalment els 400.000 euros demandats per les dues localitats que la Diputació de Castelló ha planificat transferir en dues anualitats, 270.000 pel 2014 i els restants 130.000 euros pel 2015. Així ho anunciava el president de la institució provincial, Javier Moliner, que visitaria els ajuntaments implicats i es reunia amb les corporacions locals. Per Moliner, aquesta iniciativa es pot considerar “d’àmbit provincial, perquè serà un recurs turístic de primer ordre amb la qual intentarem treure el màxim profit d’un patrimoni que no estàvem optimitzant per crear dinamisme i riquesa a la comarca”.

L’objectiu principal de la col·laboració entre els municipis serà potenciar els museus existents de Dinomania i el jaciment Anna de Cinctorres, en el qual s’aposta per la visita de grups, i el Temps de Dinosaures morellà. El recolzament arriba set anys després de la presentació del Mudim a la Fàbrica de Giner, que pretenia aglutinar totes les peces quedant al final en res. A més, es pretén crear un àrea de recerca, un laboratori visitable a la capital dels Ports, per poder estudiar les peces trobades a la zona. La sinergia es complementarà amb una ruta comarcal “unes experiències que no solament guiaran al visitant a descobrir els incomparables recursos paleontològics de les localitats, sinó que també li obrirà pas en la gastronomia, cultura, tradició i riquesa patrimonial i natural d’aquesta bella zona del nostre interior” indicava el president de la Diputació.

Els primers passos se centraran en una sèrie d’actuacions que pretenen coordinar i dinamitzar les infraestructures existents. En el cas de Morella, Moliner va afirmar, sense concretar partida específica i si formarien part del pressupost acordat, que un dels punts serà l’emblemàtic Colomer Zurita “un edifici situat en el cor de la localitat, en el qual esperem se situï part d’aquest projecte, per la qual cosa primerament farem una consolidació estructural per després concretar els espais a utilitzar”. El Colomer Zurita actualment està en un estat ruïnós i sense un pla concret d’actuacions, aspecte pel qual l’ajuntament morellà va tornar a mostrar la seva preocupació. Necessita una reforma de gran envergadura que seria molt complicada amb les partides previstes per al pla paleontològic. L’alcalde, Rhamsés Ripollés, va preguntar a Moliner en la reunió referent a les intencions de l’administració provincial sobre aquest immoble trobant “una sensibilitat oberta de la Diputació a la seva recuperació” com explicaven fonts municipals.

Ripollés també va considerar sobre ‘Dinosaures dels Ports’ que “en aquests últims anys s’ha parlat molt de dinosaures a nivell provincial, però la veritat és que s’ha invertit poc o res”. El primer edil també va ressaltar que amb la potenciació del patrimoni de la zona “s’augmentaria la divulgació i atrauria a milers de visitants”. Sense anar més lluny, han passat més de 60.000 persones per la modesta mostra ‘Grans i Petits: Dinosaures i Tortugues a Morella’ situada en el consistori morellà.

Supervisió d’experts
Els paleontòlegs José Miguel Gasulla i Andrés Santos han estat els encarregats d’elaborar el projecte conjunt, comptant amb la col·laboració del llavors diputat provincial, el regidor cinctorrà, Josep Gisbert. Els Ports és una terra de dinosaures i compta amb un tresor encara per descobrir sobre aquest camp. Una de les peticions més reiterades pels consistoris ha estat que les peces que es troben a la zona es puguin visitar a la mateixa comarca. Tal com apunten els experts “solament hi ha exposat el 10% de les troballes”. També es reivindica que puguin ser investigades en espais preparats com el laboratori visitable que s’espera poder desenvolupar a Morella. A més de millorar l’estudi i conservació dels fòssils, amb el pla es pretén divulgar el coneixement, enfocant el públic objectiu al turisme familiar i a les excursions escolars amb visites guiades.

Més informació: | |