Possible nova tortuga i nou dinosaure al jaciment de La Parreta

comarquesnord.cat . Morella . dimecres, 18 de desembre de 2013 .
Etiquetes:

Potenciar i dinamitzar el patrimoni paleontològic de Morella i Cinctorres és l’objectiu principal del conveni que es signarà este dimecres amb la presència del president de la Diputació, Javier Moliner, en tots dos municipis. Un projecte conjunt que reivindicarà la riquesa en matèria de dinosaures amb la qual compta la zona. Els pressupostos de la institució provincial contemplen finalment una partida de 270.000 euros destinats per a aquesta iniciativa. Els dos ajuntaments pretenien aconseguir els 400.000 euros d’inversió. Al no aconseguir la xifra, amb la quantitat assignada es posaran les bases per incrementar la seva oferta museística relacionada amb la paleontologia després de la fallida del MUDIM que es tenia d’instal·lar a la Fàbrica de Giner. De totes maneres, des dels consistoris encara no es coneix exactament quines són les intencions de la Diputació al respecte d’estes inversions i si tindran continuïtat. Amb la visita de Moliner s’espera poder resoldre les diverses incògnites que apunten des dels Ports.

En el cas de Cinctorres, els propòsits són millorar el museu del Palau dels Sanjoans, així com el jaciment visitable Anna en el qual s’ha presentat un pla per incrementar les visites de grups. Respecte a Morella, la idea és ampliar l’espai Temps de Dinosaures, però sobretot crear un laboratori per estudiar les peces que es troben a la zona. Un lloc d’anàlisi, però que al mateix temps podria ser gaudit pels visitants. Actualment, es treballa en un dels magatzems municipals on s’acumulen milers de peces relacionades amb els dinosaures.

La importància dels jaciments com el de la Parreta a Morella es demostra per la reputació que tenen en el camp de la ciència. Fa uns dies, la prestigiosa revista científica Cretaceous Research, una de les més importants a nivell mundial en el camp de la paleontologia, es va fer ressò de l’estudi sobre el Iguanodon bernissartensis realitzat en aquest punt del terme morellà. Però això no és tot. José Miguel Gasulla anuncia novetats “molt importants” a curt-mig termini. En aquests moments, és a punt de confirmar-se una nova tortuga trobada en aquest jaciment “tenim una, la Brodiechelys royoi, i està en fase de revisió una inèdita que seria plenament morellana de gènere i espècie”. A més, Gasulla avançava que “hi ha moltes possibilitats de tenir alguna cosa ‘grossa’ que seria una nova espècie de dinosaure, la qual cosa seria una mostra més dels grans resultats de tants anys de treball”. Molt per descobrir i com assenyalava el propi morellà “el futur està per escriure’s”.

Més informació: