La volta dels “Villancicos” va tornar a ser un dels actes més especials del Nadal morellà

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 24 de desembre de 2013 .
Etiquetes: , , , ,

Morella vivia la Vespra de Nadal una de les activitats més multitudinàries. Seria la volta de les Nadales, popularment coneguda amb el castellanisme de la Volta dels ‘Villancicos’. La nota peculiar d’aquest pasacarrer nadalenc està en què es canten peces compostes per autors vinculats a la localitat i no les típiques cançons que s’interpreten majoritàriament.

 

Les nadales omplin els carrers de Morella

L’Associació Musical Mestre Candel interpreta els coneguts "villancicos"
. SECCIÓ: Vídeos

 

La volta de les Nadales es realitza almenys des de 1917 quan l’Associació “La Cultural Morellana” promoguda per l’escolapi Joan Vila introdueix el costum entre els xiquets d’eixir a cantar el 24 de desembre, abans de la Missa del Gall. Una iniciativa que es va interrompre l’any 1936 per la Guerra Civil. Segons es recorda, en 1940 es va tornar a emprendre gràcies a l’impuls dels Confrares del Rosari de l’Aurora. Seria en aquesta època quan es començaria a cantar aportacions musicals de morellans. Les més conegudes Bienvenido a nuestros valles (anònima), Venid pastorcitos (Ismael Roca), Pastores Venid (José Fabregat), La estrella nos guiará (Francisco García) i Adorémosle (Jesús Palos).

Actualment, s’interpreten les mateixes cançons i els xiquets tornarien a ser els que més participen en la cercavila nadalenca. La música la interpretaria com sempre l’Associació Musical Mestre Candel.

Més informació: | | | |