Pena-roja tindrà 60.000 euros per millorar la teulada i les voltes de la Mare de Déu de la Font

comarquesnord.cat . Pena-roja . dijous, 26 de desembre .

El Departament de Cultura del Govern d’Aragó contemple de cara al 2014 una partida pressupostària de 60.000 euros per a escometre treballs de rehabilitació de l’ermita de baix de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja. Es tracte d’una aportació econòmica que servirà per a restaurar la teulada, les voltes i una de les parets de l’ermita, que ha quedat malmesa per les filtracions d’aigua de pluja. Fa uns anys, i gràcies a dotacions privades, ja es va fer un repàs general de la teulada. Ara, i en dos anualitats, hi haurà un total de 90.000 euros per a millorar l’ermita i fer front a les fortes humitats que ha patit l’edifici religiós, propietat de l’Arquebisbat de Saragossa.

Francisco Esteve, alcalde de Pena-roja, va explicar que l’ermita es va intentar restaurar l’any 2007. “Teníem partida pressupostària, però per diversos motius no es va poder escometre l’obra i portem anys reivindicant una actuació”. Des de l’ajuntament es van posar en contacte amb DGA i l’Arquebisbat de Saragossa “perquè els mals augmenten i les filtracions d’aigua, conforme n’hi ha més, fan mal les voltes”, va concretar Esteve. De cara al 2014 hi ha una aportació econòmica de 60.000 euros del Govern d’Aragó, a la que s’hi sume una d’addicional de 30.000 euros per al 2015. La inversió serà a dos bandes. Per tant, del Govern, com a administració, i de l’Arquebisbat, com a propietari.

La Mare de Déu de la Font té un significat molt important per als veïns de Pena-roja de Tastavins i pobles veïns, un conjunt declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) i que té en el sostre de l’ermita de dalt el seu màxim valor, considerat Patrimoni de la Humanitat. És l’ajuntament de Pena-roja l’encarregat del manteniment d’este espai patrimonial i natural del Matarranya, que conste d’un restaurant i d’una hostatgeria, de titularitat municipal i gestió privada. Precisament, des del consistori no s’amague la il·lusió d’ampliar la zona residencial de la Mare de Déu, que conste d’una sala diàfana on es podrien crear cinc o sis habitacions més de les ja existents.

El santuari de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja conste de dos ermites, un claustre i l’hostatgeria. A dalt hi trobem una ermita gòtica del segle XIV, de la que destaque el sostre mudèjar declarat Patrimoni de la Humanitat. L’envolten un claustre i l’hostatgeria, que conste de restaurant, terrassa, cafeteria, dormitoris i també l’oficina de turisme. A baix, sobre els ‘xorros’, trobem l’ermita de baix, que és de titularitat eclesiàstica i és la que precise urgent rehabilitació. Este segon temple és del segle XVII. Vora el riu també trobem el Pont de Pedra, així com una zona d’esbarjo amb bancs des d’on es contemple la Mare de Déu de la Font i la vila de Pena-roja.