Forcall inicia els actes de la Santatonada amb el Dia de Buscar el Maio

comarquesnord.cat . Forcall . divendres, 27 de desembre de 2013 .
Etiquetes: , ,

Els majorals de la festa de Sant Antoni i els integrants de la Confraria de la Santantonada de Forcall inicien aquest dissabte dia 28 els actes previs a la festa. A les 7 del matí l’Esquellot sortirà als carrers de la població per anunciar la jornada festiva. l’Esquellot és una gran campana que és portada pels membres de la confraria per tots els carrers del poble. Els seus portants visiten diferents cellers i fan saber a tots els veïns que és un dia especial.

Més tard tots es reuniran a la casa dels majorals per dinar. Tot seguit sortiran cap al bosc on es tallarà el “maio” i “les costelles”. Es tracta dels pins que serviran com a suport per a l’estructura de la monumental foguera. El “maio” és el pi central, mentre que “les costelles” són els pins que l’envolten per donar la forma cònica a la foguera. Aquest any està previst plantar la foguera al centre de la plaça i no en un dels seus extrems, segons han apuntat els majorals. I és que va rotant la col·locació de la “barraca”.

Aquest any els majorals de la festa són José Sebastià, Odile Ahufinger, Manuela Gómez, Joana Maria Colom, Manuel Peñarroya, Maria dels Àngels Polo, Joaquim Pujades i Antoni Eixarch. Per a la tala del Maig cal la col·laboració de tots els membres de la Santantonada. Finalitzat el treball tots menjaran. A les 18h està prevista l’entrada dels arbres a la plaça Major.

D’aquesta manera Forcall s’endinsa, en plenes festes nadalenques, en els preparatius per a la seva festa més coneguda. La Santantonada està declarada Bé d’Interès Cultural de Caràcter Inamterial i Festa d’Interès Turístic Autonòmic.

. El programa al carrer

D’altra banda els majorals ja han repartit el programa d’actes de la festa entre els veïns. Al centre del mateix apareix la fotografia guanyadora del concurs que anualment es convoca. Una imatge de Fernando Julián Silvestre. La fotografia de portada correspon a una imatge de José Ramón Gil, titulada ” Tronques “. Es tracta del segon premi en el concurs.

. Cremaller d’Honor

Aquest any una de les novetats de la festa serà el lliurament del Cremaller d’Honor. Es tracta d’un guardó instituït pel poble per premiar la tasca de les persones o entitats que destaquen per la promoció de Forcall. Aquest any l’escollit ha estat l’escriptor, oriünd del municipi, Víctor Amela. El programa compta amb els escrits de l’alcalde, Santiago Pérez, el rector, Juan José Roca, els majorals, un membre de la confraria de la Santantonada: José Luis Palos, l’ex-bisbe de Tortosa Xavier Salinas, el mateix Víctor Amela, l’historiador Henri Bouché i de Ximo Segura, també membre de la confraria. Els actes centrals de la festa tindran lloc el cap de setmana del 17, 18 i 19 de gener de 2014. La Santantonada tindrà lloc a la nit del divendres dia 17.

Més informació: | |