Forcall inicia els preparatius de la ‘Santantonà’ amb el Dia del Maio

comarquesnord.cat . Forcall . dissabte, 28 de desembre de 2013 .
Etiquetes: , ,

Després de la celebració del Nadal, tot i que el dia original de l’acte és el 26 – Nadalet -, avui dia 28 Forcall ha iniciat els preparatius de la festa de Sant Antoni. Els majorals i els membres de la Santantonada han eixit al bosc per talar el “maio ” i “les costelles”. Es tracta dels arbres que conformen l’estructura de la monumental foguera que es cremarà a la nit del proper 17 de gener, dia de celebració de la Santantonada. El “maio” és el pi central sobre el qual se sostenen “les costelles “, els arbres que donen forma a la foguera que s’aixeca a més de 10 metres d’altura en el centre de la Plaça Major de Forcall.

El dia ha començat a les 7h del matí amb l’eixida de “l’Esquellot” als carrers de la localitat. “l’Esquellot” és una gran campana portada pels membres de la Santantonda. Amb ell es recorre tot el poble per anunciar que serà un dia de festa.

A les 8h els majorals han ofert l’esmorzar als membres de la Confraria de la Santantonada. Aproximadament uns 50. Un cop tots reunits s’han format dues comitives. Una d’elles s’ha dirigit a talar els troncs que serviran per a l’estructura de la foguera. Altres han anat al bosc a tallar les alzines i els roures que serviran per a les brases del cap de setmana de la festa de Sant Antoni. Es tracta de “Les Tronques”.

Al bosc s’han seleccionat pins rectes d’uns deu metres d’altura. El més alt i més gros serà el “maio” o pi central. Una vegada han estat talats els membres de la Santantonada i els majorals els han arrossegat amb cordes fins a la pista. Allà s’han carregat a un tractor que els ha transportat fins al poble.

Al local polifuncional els majorals han preparat el menjar per a tots els col·laboradors. El menú: olla i mandonguilles. Després de dinar els pins s’han dipositat a la plaça, on jauran fins al dia 17, data en què es procedirà a la Plantà del Maio.

El següent acte de la festa de Sant Antoni arribarà el dia 11 de gener amb l’elaboració de “la coqueta ” en els dos forns de la localitat. Per a això es requerirà la col·laboració de més de 200 dones.

Més informació: | |