La festa medieval del foc comença a cremar pels pobles dels Ports per Castellfort

comarquesnord.cat . Els Ports . divendres, 10 de gener de 2014 .
Etiquetes: , , , , ,

Per Sant Antoni, pas de Dimoni. Així resa el refrany que ve com a anell al dit per a les properes dates. El dia seguirà allargant-se, guanyant a la nit i als Ports es viuran jornades molt especials en tots els seus municipis. Després d’entrar en el 2014 i acomiadar el Nadal, arriba una festivitat molt esperada i popular, el Sant Antoni.

Alguns pobles ja han realitzat actes sobre aquest tema. Però els principals arriben a partir del segon cap de setmana de gener en el qual es viurà el primer de la comarca, el de Castellfort. Una celebració que en cada localitat té els seus elements propis, fusionant la tradició religiosa amb els antics ritus ancestrals que es duien a terme durant aquestes setmanes fins a finals de febrer. La lluita del bé contra el mal.

El més popular, el de Forcall, es viurà coincidint amb el 17 de gener, el dia de l’onomàstica del Sant dels animals. L’expectació, com és habitual, és alta i pràcticament no queden places hoteleres, ni de cases rurals a la localitat. En el Palau dels Osset, les reserves es van completar fa setmanes “estem fent recomptes per si hi ha baixes d’última hora, però tot apunta al fet que penjarem el cartell de complet perquè encara hi ha gent que crida preguntant” explicava el gerent. De totes maneres, encara és possible trobar places en la localitat i en cas contrari provar en localitats properes com Morella.

El Sant Antoni més reconegut introdueix diverses novetats. Entre elles, que la barraca es muntarà en el centre de la Plaça Major i no en un dels extrems. D’altra banda, s’ha creat la figura del Cremaller d’Honor, que aquest any ha recaigut en el periodista Víctor Amela que ha donat a conèixer Forcall en la seva mediàtica novel·la ‘El càtar imperfecte’. A més, la tradició no està renyida amb les noves tecnologies i la Confraria de la Santantonà ha presentat la seva nova web des de la qual es podrà seguir online els principals actes.
Els majorals afronten amb “molta il·lusió, malgrat ser novells” l’organització de la festa, com apuntava Antoni Eixarch. L’últim cap de setmana del 2013 van sortir a la muntanya a buscar les peces de la barraca que s’exposen a la Plaça Major de la localitat. Aquest dissabte 11 se celebrarà el Dia de la Pastà de la Rotlleta. Una jornada de germanor en la qual les dones del poble es reuneixen pels forns de la localitat per culminar les rotlletes, coquetes i coquetes de mitja lliura que es repartiran el cap de setmana gran. També es realitzen altres actes com una xerrada del periodista i escriptor, Manolo Milián. Una celebració que segueix en la seva aposta d’aconseguir ser Patrimoni de la Humanitat de caràcter Immaterial, després de ser reconeguda com BIC.

Però no solament Forcall viu aquests festejos. Cada mes de gener, els pobles dels Ports s’omplen d’activitat. Una de les particularitats de les Santantonades està en què cada municipi la celebra de diferent forma. El cap de setmana més fort serà el del 17 al 19 en el qual també arribarà el de Morella i Vilafranca. En els dos municipis no hi haurà la figura dels majorals. Una situació que va fer perillar la festa vilafranquina que es va salvar in extremis gràcies a la voluntat popular “encara que serà amb serveis mínims” com apuntava el regidor de festes, Víctor Tena.

Un dels més participatius, el de Cinctorres, arribarà a finals de gener i principis de febrer, localitat en la qual els seus veïns es bolquen i solen tenir majorals. Aquest any encara ho podran viure més intensament ja que els va tocar una bona pedrea en el Gros de Nadal amb 200 euros per cada dècim que van vendre. El darrer serà el de Todolella que aplegarà del 21 al 23 de febrer.

Més informació: | | | | |