Jerónimo Carceller: “No podem estar en un consell on s’intente destruir i no construir”

comarquesnord.cat . La Cuba . dimecres, 15 de gener de 2014 .
Etiquetes: , ,

Demà a migdia, els membres del Consell Regulador de la DO Jamón de Teruel que han dimitit en bloc tenen una reunió amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Modesto Lobón, per a expressar el seu punt de vista i mirar de reconduir la crisi oberta en un dels sectors estratègics de la província. Al llarg d’este matí, el fins fa 48 hores vicepresident del Consell Regulador, Jerónimo Carceller, ha parlat per a Ràdio Matarranya, on ha reconegut que “no podem estar en un consell on s’intenta destruir i no construir. No es poden arribar a acords, i l’única eixida que ens ha quedat és esta. Natres no podem ser obstacle d’un procés”.

Carceller va recordar que el vicepresident i els cinc vocals que han dimitit del Consell Regulador “no som només els ramaders”. Els representants “tenen empreses darrere, i que deuen suposar el 80% de la indústria del pernil marcat”. Per tant, això que uns càrrecs “representen a indústries” i altres als ramaders “és un eufemisme com una casa. La realitat és una altra”. Els que fins fa dos dies estaven asseguts al Consell Regulador “podrien representar el 80% de la indústria i el 90% de la producció”. Carceller va dir també que sense menysprear cap empresa i assecador menut, cal recordar que “són tres o quatre estructures les que aposten fort per la Denominació”.

. Bones paraules per a Arcoiris

El fins fa res vicepresident de la Denominació Jamón de Teruel va defensar que aquells “que s’omplen la boca de Denominació i que fan un assecat natural, el que han de fer és apostar”. Han de “tindre pernils penjats, i no els tenen”. Jerónimo Carceller va anar més enllà, i va dir que els grangers “hem hagut de deixar de produir i no tenim la força que teníem” perquè està costant vendre pernil. El granger de La Cuba va afegir que “cada empresa té el seu problema intern”, encara que el preu del pernil és un problema global. En relació al Matarranya, Carceller va considerar que “a cada comarca hauria d’existir un grup com Arcoiris”, una cooperativa que genere molts llocs de treball.

Precisament, ha estat el Matarranya un dels territoris que més ha apostat pel ‘Jamón de Teruel’. La recent desapareguda Virgen de la Fuente de Pena-roja va ser l’empresa capdavantera en la Denominació d’Origen ara farà 30 anys, en una important aposta per la investigació, la selecció dels animals, la cria i l’assecat dels cuixots. Va ser Virgen de la Fuente un dels pares de l’actual Denominació, una DO que en pocs anys ha viscut diverses polèmiques, com ara la modificació de l’altitud dels assecadors i que deixava fora Fontdespatla, Pena-roja i Vall-de-roures. L’actual divisió del Consell Regulador ve a confirmar que alguna cosa no s’està fent bé.

Més informació: | |