Tornen els diables i el foc en una de festes populars més boniques del Matarranya

comarquesnord.cat . La Freixneda . dijous, 16 de gener de 2014 .
Etiquetes: , , ,

‘Per Sant Antoni, pas de Dimoni’. El 17 de gener és un dia marcat en roig al calendari del Matarranya. Si hem de destacar una festa significativa de l’hivern, per damunt de totes està Sant Antoni. Patró dels animals, Sant Antoni és un dia associat amb el món de la ramaderia, la matança, l’agricultura i la purificació. Festa arrelada a tot el territori, i que ha excepció de Fórnols -que fa les fogueres per Sant Blai, patró- viu la Festa de Sant Antoni com un dels moments més especials de l’any. Vall-de-roures és el municipi que viu Sant Antoni amb major devoció. És el patró del poble. Per això, esta mateixa nit encendrà la foguera, que cremarà tota la nit, per demà a primera hora fer un esmorzar popular. Sant Antoni a la capital del Matarranya és la benedicció dels animalets, els ‘ditxos’ de José el Bicho, la plega i l’oferta. Festa grossa per a tots.

Sant Antoni és sinònim de foc i diables. Esta mateixa nit eixiran a La Freixneda, sent Sant Antoni festa local, durant l’encesa de la foguera. Al llarg dels pròxims dies també es farà benedicció d’animals i oferta. Els diablets també tindran el seu protagonisme a la Torre del Compte, on la figura endimoniada té molt de pes durant la plega que es farà el diumenge pels carrers del poble. Durant el cap de setmana també hi haurà encesa de foguera, processó i oferta. A Beseit també es viurà festa grossa. Esta mateixa nit hi haurà encesa de foguera i sopar popular a la vora del foc, per demà 17 de gener fer la missa i la benedicció d’animals. També encendrà la foguera esta nit Queretes, mentre que el divendres tindrem l’oferta. A Fontdespatla, que té la foguera més espectacular del Matarranya, s’encendrà la nit de divendres. Els actes, dissabte.

Arenys de Lledó, Calaceit, Mont-roig, Pena-roja, Lledó, Ràfels, la Vall i Valljunquera celebren una festa de Sant Antoni molt pareguda. En cap municipi faltarà la foguera. Però mentre uns centren la festa en rostides i ofertes populars, altres li han donat una volta al Sant Antoni. A Ràfels, per exemple, des de fa uns anys fan una matança del gorrino popular per a tot el poble. A Pena-roja destaque la benedicció d’animals, amb la presència d’un munt de cavalls a la Plaça Major del poble amb posterior exhibició. El Sant Antoni de Massalió -que enguany l’ha passat a dissabte- també és especial, ja que és l’únic municipi que manté els Tres Tombs. A La Portellada destaque el foc de la mà del Correfoc, mentre que Torredarques viu l’Esquellada, una de les tradicions més originals en el Sant Antoni matarranyenca. Festa no en faltarà a cap poble.

Més informació: | | |