La ‘plantà’ del maio a Forcall dóna el tret d’eixida a la celebració de la ‘santantonà’ amb més renom dels Ports

comarquesnord.cat . Forcall . divendres, 17 de gener de 2014 .
Etiquetes: , ,

Forcall comença este divendres la celebració de la Santantonà, la festa en honor a Sant Antoni que es desenvoluparà durant el cap de setmana. Són molts els municipis de la província que celebren estos dies diferents actes i tradicions en honor al sant encara que, sens dubte, la Santantonà de Forcall és una de les que reuneix un major nombre de públic no només del municipi i la comarca, sinó també de diferents llocs del país que van a esta localitat dels Ports per participar d’esta festa ancestral.

Els majorals, que han preparat durant setmanes cadascun dels elements que la conformen, enguany són: José Sebastià, Odile Ahufinger, Manuela Gómez, Joana Maria Colom, Manuel Peñarroya, Maria dels Àngels Polo, Joaquim Pujades i Antoni Eixarch. Enguany s’ha instituït el reconeixement de la figura del Cremaller d’Honor per posar de manifiest la tasca de persones o entitats que treballen per la promoció de la localitat. En esta ocasió estarà representat per Víctor Amela, escriptor i periodista amb descendència a la localitat. A més, dins de la programació s’inclou la representació de la vida de Sant Antoni, que té lloc únicament algunes edicions de la Santantonà. Els veïns han començat la jornada festiva d’hora amb la tradicional volta al poble del “Esquellot” i la despertà amb el grup de dolçaina i tabal.

A les 13 hores, a la Plaça Major es celebrava el ritual de la Plantà del Maio, és a dir, el pi central de la barraca coronat per una branca de pi poblada de fulles anomenada “Capolleta”. Al llarg de la vesprada es col·loquen els troncs anomenats “costelles” i es dóna forma a la barraca amb ramatge verd. A les 19 hores, a la Sala Noble de l’Ajuntament es presenta el Cremaller d’Honor de la Santantonà de 2014 que enguany ostenta l’escriptor i periodista Víctor Manuel Amela Bonilla, que és oriünd de Forcall, al qual se li farà lliurament de la figura d’un cremaller de ferro colat.

Després d’este acte comença la festa del foc amb l’eixida de la comitiva de la Santantonà per recórrer les cases dels majorals on es convida a coquetes, rotlletes, anís i moscatell. Una tradició que reuneix els veïns i visitants que també fan la volta acompanyant. Després del recorregut, la comitiva torna a la Plaça Major on el Cremaller d’Honor procedeix a encendre la barraca i on cobren protagonisme els personatges de la comitiva com són els “Cremallers”, “la filoseta”, “el despullat”, “els Botargues” i els sants. Seguidament, comença la benedicció dels animals i el lliurament de la coqueta de mitja lliura a aquells veïns que portin un animal. La festa continuarà al Pavelló amb el ball amenitzat pel grup Latino.

. Dissabte és el “Dia de Sant Antoni” i el diumenge el “Dia dels botet”

Dissabte la programació festiva comença de bon matí amb la despertà que estarà acompanyada per un grup de dolçaina i tabal així com pel vol de les campanes. A les 11 hores se celebra una missa solemne en honor al sant, oficiada pel bisbe de Tortosa i, a continuació, es desfilarà en processó pels principals carrers del municipi. En acabar el recorregut es repartiran rotlletes i coquetes. La Plaça Major serà l’inici de la cercavila de cavalls que discorrerà pel poble. També es representarà una simulació de llaurat i sembrat així com la desfilada de disfresses del proper carnestoltes. A les 19 hores es representa a la plaça la Vida del Sant i, després del sopar, tindrà lloc el Ball Rodat . El grup Òxido oferirà la seua música per continuar la festa a en Pavelló.

Diumenge al migdia els veïns rostiran costelles a les brases situades a la Plaça Major i els majorals s’encarregaran de repartir la beguda i els aperitius. Després de dinar, començaran els jocs infantils anomenats “Els botets”, que consisteixen en trencar olles, carreres i saltar per sobre de les bótes de vi inflades. Dilluns es commemora el dia dels difunts amb un missa en sufragi dels confrares de Sant Antoni difunts així com el nomenament dels majorals de l’any 2015.

Més informació: | |