La Vida del Sant i la ‘santantonà’, inici de la festa a Morella

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 17 de gener de 2014 .
Etiquetes: , ,

Els Dimonis de la maça, acompanyats de la cucafera, van encetar el cap de setmana dedicat a Sant Antoni. Des de la Casa Confraria, al voltant de les vuit de la vesprada, el ritme i el foc d’aquest grup de dimonis, que es rescataven de l’oblit fa un parell d’anys, realitzaven el recorregut que, a manera de correfoc, sempre acompanyen els coets i molta gent.

La vida del sant i la santontonà inici de la festa a Morella

“Centenars de persones van gaudir del ritual del foc” ,segons apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

En tots els moments de la celebració la música de dolçaina i tabal és importantíssima, i el nombrós grup no va faltar a la seua cita, marcant també el pas d’aquest grup de dimonis. Amb les seves peculiars capes amb banyes, la seva característica vestimenta i les cares pintades, les seves grans maces, estaven sempre a punt per esquitxar foc.

La cercavila els portaria pels carrers de costum fins al placet de l’església on tot estava preparat per a recordar, un any més, la vida d’aquest sant anacoreta tan honorat per aquestes contrades. El fet d’avançar aquest acte principal, ha provocat que també es note a l’alça la participació, especialment la dels més menuts.

Al placet esperava ja un grapat de gent, que va preferir gaudir de la visió de la cercavila des d’eixe punt esperant la representació, després, de la Vida del Sant. El mateix grup d’actors que altres anys va ser l’encarregada de teatralitzar les temptacions de Sant Antoni.

Luzbel i tot el seu exèrcit van intentar de valent desviar a Antoni de la seva vida de santedat, sense aconseguir-ho, i el pobre Morondo, com cada any, volen o sense voler, li va tocar tornar a ser sant. Al final l’infern sencer es va obrir per engolir-se i arrasar la voluntat ferma del sant.

Els dimonis van tornar a prendre el carrer, i amb les seues espurnes, la barraca, que molts atrevits estaven creuant, va convertir-se en una gran pira de foc, que il·luminava la nit morellana. Per controlar que les flames seguiren la direcció correcta, com sempre no van faltar el grup de bombers voluntaris, que són altre element indispensable en aquesta celebració, en tots i cadascun dels pobles.

. Fotogaleria: El Sant Antoni de Morella 2013

Més informació: | |