Una trobada a Valderrobres concentre els propietaris contraris al Parc Natural

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 17 de gener de 2014 .
Etiquetes: , , ,

La possible creació d’un Parc Natural als Ports no està generant el consens esperat. Així va quedar demostrat en una trobada celebrada el dissabte a la capital del Matarranya, i que va reunir els propietaris i caçadors més reticents a la creació d’esta figura protegida al territori. Vora del centenar de persones, sobretot arribades de Beseit, Pena-roja i Valderrobres, però també propietaris de pobles veïns que tenen finques a l’àrea del Parc Natural, es van trobar la nit del dissabte 11 de gener a Valderrobres per a expressar la seua disconformitat al projecte de creació de la figura. Les veus crítiques van denunciar falta de transparència i ara posaran en marxa una campanya de recollida de propietaris i d’hectàrees que, una vegada feta, faran arribar a les administracions.

Abans d’acabar l’any 2013 Pena-roja ja va albergar una reunió -precisament convocada pel propi ajuntament- en la que va quedar clar que el consens al territori serà difícil. La reunió va estar oberta a tot el poble, però dirigida especialment als propietaris d’aquelles finques afectades per esta figura protegida. La trobada va suposar un intens debat, amb propietaris que n’estaven a favor i altres que n’estaven en contra. L’ajuntament de Pena-roja s’ha posicionat en diverses ocasions sobre el Parc Natural, reconeixent que serà un reclam per al turisme de natura. En canvi, les veus crítiques al projecte consideren que cedir parcel·les a cost zero “no és una fórmula sensata”. També preocupe el pre-parc, ja que entraria tota l’àrea ramadera i de granges del municipi.

Si el consens no és fàcil a Pena-roja, la situació és pareguda a la resta de municipis que estan tocats pel Parc Natural. Així va quedar reflectit en la trobada de Valderrobres, en la qual hi havia propietaris i caçadors dels tres municipis afectats per la figura natural, així com veïns de Fontdespatla, Mont-roig i Herbers, entre altres. Com a mesura de disconformitat, els assistents a esta reunió van decidir posar en marxa una recollida de propietaris reticents al Parc Natural, detallant les hectàrees que posseeixen, i enviar-la a les administracions. Per a dur a terme esta faena, van ser assignats dos responsables per municipi. Alguns propietaris també van denunciar falta d’informació i de transparència, cosa que genere encara més reticències.

. El Govern d’Aragó té interès, però vol consens

DGA ha reconegut l’interès de crear un Parc Natural a Terol, especialment als Ports de Beseit, sumant-se als constituïts a Catalunya i el País Valencià, i creant així una gran figura protegida i natural en este enclavament estratègic. Però perquè això sigui viable, el Govern d’Aragó considere que ha d’haver consens al territori. El passat setembre, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient de la DGA, Modesto Lobón, va visitar el Matarranya. En declaracions a Ràdio Matarranya va defensar que primer cal conèixer les impressions dels veïns. “Natres no veiem inconvenients” en crear la figura, “però si algú els veu, estaria bé que els posés de manifest. És un projecte que no volem deixar. I no volem perdre el temps, sinó donar passos concrets”.

Però el consens no està sent fàcil. El Matarranya és un territori que té una particularitat ben diferent a la resta d’Aragó. I és que si a la comunitat predomine el monte públic, al Matarranya la majoria de monte és privat. D’això no s’escapen Beseit, Valderrobres i Pena-roja, i a l’àrea del futur Parc Natural predominen les finques de particulars. Hi ha propietaris que van parlar per a comarquesnord.cat, però preferien amagar el nom. Un d’ells va reconèixer que “el Matarranya necessite algun recurs per a enfortir el turisme associat amb la natura i el medi ambient. Però això no pot ser a qualsevol preu, a costa d’uns particulars que no obtenen cap benefici”. Un segon propietari va afegir que “ens proposen cedir les finques. És com ser propietari d’una casa que es quede l’ajuntament”.

Perquè els propietaris conegueren ‘in situ’ què és un Parc Natural, el Govern d’Aragó va organitzar a finals de 2013 un viatge a la Serra de Guara on van assistir representants municipals, grangers i propietaris de Beseit, Pena-roja i Valderrobres. Alguns assistents van recalcar que la visita va ser molt productiva i els va convèncer portar la fórmula al Matarranya. Altres, per contra, van ser més prudents, i van defensar que “la realitat del Sobrarbe no és la mateixa que la del Matarranya”. Pena-roja i Valderrobres són pobles on la ramaderia intensiva té molta importància i és motor econòmic, una situació que és completament diferent a Guara. Opinions per a tots els gustos sobre un Parc Natural que pot ser beneficiós per al territori, però com diuen molts, “no a qualsevol preu”.

Més informació: | | |