Esteve: “No podem complir la llei perquè no tenim cap alternativa damunt de la taula”

comarquesnord.cat . Pena-roja . divendres, 24 de gener de 2014 .
Etiquetes: , , ,

“Estem en un carreró sense eixida”. L’alcalde de Pena-roja, Francisco Esteve, creu que el sector agrari de la conca alta del riu Tastavins està desemparada davant la declaració de zona vulnerable, sobretot perquè no se’ls han presentat opcions per complir la llei. En declaracions a Ràdio Matarranya, Esteve va concretar que “sabem que no podem complir. Si tens la fórmula, l’opció per a complir, llavors t’adaptes. Fas les coses com s’han de fer”. Ara s’hauran d’omplir uns llibres amb els corresponents vessaments, les dates de fertilització i també el lloc on es tiren els purins excedents. Esteve va defensar que “omplir els llibres suposarà un poc mentir. Perquè si no pots complir la normativa, estaràs en un carreró sense eixida”.

Pena-roja fa temps que busque una solució a l’excedent de purins. “Fa 10 anys ja vam apostar per una solució; fer una planta”. Però “portem més de dos anys amb la planta parada. No s’ha agilitzat res. I ara tenim aquí el problema”. L’alcalde de Pena-roja va concretar que “hem d’intentar que les plantes de purins” de Pena-roja i Vall-de-roures siguen autosuficients. No cal que siguin rentables. Però s’ha de buscar un preu que puguen assumir els ramaders”. D’esta forma, els purins que no serveixen d’excedents poden derivar a les plantes. De moment, però, i fins que no entre en funcionament esta planta de tractament de purins i de fems “no podem complir la llei perquè no tenim cap alternativa damunt de la taula.

. I la planta, quan?

L’alcalde de Pena-roja va considerar que “la DGA ha apostat per esta inversió i segueix invertint-hi, perquè ara vol fer una petita modificació per aprofitar més recursos”. Però sobretot cal agilitat. “Si esta és una solució factible, no podem estar parats. Les plantes de tractament i de biogàs no estan per a produir energia elèctrica o per a traure un gran rendiment, sinó per a solucionar un problema greu. Tenim més de 6 milions d’euros gastats”. Des de Pena-roja, el seu alcalde va considerar que si l’administració autonòmica creu en el sector primari, ha d’invertir. “Estem parlant que a altres llocs han invertit molts diners per mantindre una economia essencial, com ara a la mina, l’alta muntanya i les estacions d’esquí o els circuits de carreres”, va recalcar Esteve.

El propi Esteve va ser contundent, i va defensar que “al final és apostar o no apostar pel territori. O apostar pel territori o deixar-lo morir. És dur però és així”. L’alcalde de Pena-roja va recordar que els grangers i agricultors de la vila són conscients de la problemàtica que existeix. “Pena-roja és el municipi més excedent i no té hectàrees”. D’aquí la necessitat de fer funcionar esta planta i traure-li el major rendiment possible. Esteve va afegir que l’ajuntament “ha preparat ara una memòria on se destaquen totes les funcions que pot oferir la planta de purins”. No només es poden gestionar fems, sinó també cadàvers, la brossa orgànica, els alpetxins o els fangs de les depuradores. Sigui o no la solució, Esteve va demanar compromís i rapidesa.

Més informació: | | |