El sector primari demana solucions urgents per poder complir les exigències de la zona vulnerable

comarquesnord.cat . Pena-roja . dilluns, 27 de gener de 2014 .
Etiquetes: , ,

Els agricultors i grangers de la conca alta del riu Tastavins demanen solucions urgents a la DGA per complir les restriccions que marca la declaració com a zona vulnerable. Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja van entrar en zona vulnerable el passat octubre de 2013, cosa que obligue a fer una minuciosa gestió dels purins i els residus ramaders. Al llarg dels últims dies, els tres municipis afectats per la declaració han acollit diverses reunions per a mirar com fer front a esta nova realitat. I els tres municipis coincideixen en que cal una major implicació per part del Govern d’Aragó. Mont-roig insisteix en que vol eixir de la zona vulnerable -realitat impossible-, mentre Pena-roja aposte per la planta de purins i Fontdespatla preveu viatges a Vic per mirar sistemes de depuració.

La llei és molt clara. Una vegada dins de la zona vulnerable, Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja hauran de limitar els vessaments de purins excedents i hauran de computar minuciosament els dies, les quantitats i bancals tractats en un llibre. Estar dins de la zona vulnerable supose baixar el nitrogen o càrrega de fertilitzant per hectàrea, cosa que va lligada també als cultius perquè només es pot vessar en bancals que es conreen. Les anotacions hauran d’anar complementades amb el dia corresponent, la quantitat i el bancal que es fertilitze, i el període de fertilització anirà lligat als tipus de cultius. Això no supose grans canvis en aquelles regions de monocultiu, com el cas de la conca alta del Tastavins. Però les limitacions, sobretot a Pena-roja, poden forçar a tancar granges.

. Sensació d’impotència

El ramader de Pena-roja i president d’Acriporte, Manuel Esteve, va reconèixer que “la sensació és d’impotència, perquè pràcticament no han fet cas a les nostres peticions”. Des de Mont-roig, per exemple, “van demanar fer unes noves analítiques per eixir de la zona vulnerable”. Però la realitat és que estan a dins igual que Fontdespatla i Pena-roja. “Ens van dir que abans de nova ordre es plantejarien solucions. Però no en tenim. Ens parlem, tenim reunions, ens entenem molt bé i tot són bones paraules, però solució no se’n pose cap”. El president d’Acriporte va reiterar que “tenim la depuradora de Pena-roja. Cal buscar un cost acorde al ramader. Però pot ser una solució als tres pobles per gestionar els purins excedents”.

Esteve va recordar que “estem disposats a assumir un cost de 2,5 euros”, però que cal una solució urgent perquè la pervivència d’estos pobles passe per la pervivència de la ramaderia. En el cas de Pena-roja, “estan caient mares contínuament” i el tancament de Virgen de la Fuente “ha suposat una caiguda en picat. En pocs anys igual ha baixat en un 50 per cent. El president d’Acriporte va defensar que “l’administració ha de buscar solucions”. Tot i això, Esteve creu que “la solució la tenim davant dels nassos. Han d’obrir la depuradora d’una vegada. No hi ha altra”. El sector primari del riu Tastavins també va opinar sobre l’emplenat dels llibres. “Són d’una complexitat que un agricultor o un granger no el pot fer com si res”.

Més informació: | |