El Govern d’Aragó adjudica les obres de construcció de les plantes depuradores de la zona 10-A

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 28 de gener de 2014 .
Etiquetes:

Beseit, La Freixneda, Pena-roja, Queretes i Vall-de-roures seran els primers pobles del Matarranya que veuran depuradora. Fa unes setmanes, el Govern d’Aragó va fer pública l’adjudicació de les obres d’estes cinc plantes de depuració. Es tracte de les plantes de la zona 10A, amb un pressupost total que superarà els 9 milions d’euros. A la vegada, les plantes de tractament de Calaceit i de Massalió, contemplades a la zona 10C, han entrat en procés de licitació. Estes obres s’emmarquen en el Pla Especial de Depuració d’aigües residuals d’Aragó, de cara al compliment de les directives europees que fixen per a 2015 l’obligació de depurar totes les aigües residuals.

Després del període de modificació dels projectes, que han suposat algun canvi associat amb les dimensions i la ubicació de les plantes de tractament de residus, s’ha procedit a l’adjudicació de les mateixes. A més, i des d’este 2014, els veïns d’aquells municipis on s’aixecarà depuradora tornaran a pagar el 100% del canon de sanejament. Per la seua part, els veïns dels municipis inferiors a 200 habitants pagaran el 25% del canon, i els de menys de 500 habitants per ara pagaran el 40% del canon. Altres pobles fa anys que paguen el 100 per cent del canon. Precisament, la pujada en el cost d’este canon -impost per contaminar- ha generat molt de debat a l’Aragó.

El passat mes de novembre, i en una trobada celebrada a la seu de Comarca, experts en depuració van qüestionar el Pla de Depuració d’Aragó. Pedro Arrojo, professor de seguiment econòmic de la Universitat de Saragossa, va denunciar que “ens estan multiplicant per cinc el que paguem ara per l’aigua. Ens ho estan multiplicant per cinc i seguirà augmentant si no reaccionem, no perquè sigui el cost real del que necessitem per a depurar l’aigua, sinó perquè és el cost d’un negoci privat que ens han imposat per la porta de darrere”. Arrojo va dir que “han transformat un servei públic en negoci” i va lamentar que no s’hagi cregut en les depuradores ecològiques.

. Es notarà en la factura

En relació al canon de sanejament, el president de Comarca, Francisco Esteve, va dir que “és un tema que ha eixit de sobte però fa anys que va”. De fet, “hi ha pobles que portem 4 anys pagats”. Esteve va reconèixer que s’ha generat molt de debat perquè no s’han fet les coses bé. “Si és una taxa per contaminar, hauríem de pagar tots. I si és una taxa de depuració, només els que depuren”. Però això d’uns el 25%, altres el 40% i uns altres tot, s’escape de la coherència. Esteve va recordar que este impost serà important per a empreses i particulars. “Els números ens diuen que serà més d’un euro el metre cúbic i valdrà més diners l’aigua que depurem que el que es cobra per consum”.

Més informació: