Els propietaris demanaran més informació a la DGA sobre el futur Parc Natural

comarquesnord.cat . Beseit . dimarts, 28 de gener de 2014 .
Etiquetes: , , , ,

Els propietaris que tenen finques a l’àrea d’influència del Parc Natural demanaran més informació al Govern d’Aragó. Així s’ha desprès de les diverses reunions celebrades al llarg dels últims dies a Beseit, Vall-de-roures i Pena-roja, els tres municipis afectats per la figura natural que vol crear DGA als Ports de Beseit. Els propietaris han redactat tres cartes -una per municipi- que han firmat tots ells i on apareixen detallades les hectàrees que els pertanyen. A través d’estes missives, els propietaris demanen més informació i claredat sobre un tema que ha suscitat polèmica i debat al territori, amb veïns a favor i altres en contra. Les veus més crítiques han denunciat falta de transparència. L’objectiu de l’administració autonòmica és aconseguir el major consens possible.

Abans d’acabar l’any 2013 Pena-roja ja va albergar una reunió -precisament convocada pel propi ajuntament- en la que va queda clar que el consens al territori no és fàcil. La reunió va estar oberta a tot el poble, però dirigida especialment als propietaris d’aquelles finques afectades per esta figura protegida. La trobada va suposar un intens debat, amb propietaris que n’estaven a favor i altres que n’estaven en contra. L’ajuntament de Pena-roja s’ha posicionat en diverses ocasions sobre el Parc Natural, reconeixent que serà un reclam per al turisme de natura. Les veus més crítiques, per contra, consideren que cedir les parcel·les a un cost zero “no és sensat”. Una trobada dels propietaris a Vall-de-roures a inicis de gener va motivar la sol·licitud de més informació per part de la DGA.

. El Govern d’Aragó té interès, però vol consens

DGA ha reconegut l’interès de crear un Parc Natural a Terol, especialment als Ports de Beseit, sumant-se als constituïts a Catalunya i el País Valencià, i creant així una gran figura protegida i natural en este enclavament estratègic. Però perquè això sigui viable, el Govern d’Aragó considere que ha d’haver consens al territori. El passat setembre, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient de la DGA, Modesto Lobón, va visitar el Matarranya. En declaracions a Ràdio Matarranya va defensar que primer cal conèixer les impressions dels veïns. “Natres no veiem inconvenients” en crear la figura, “però si algú els veu, estaria bé que els posés de manifest. És un projecte que no volem deixar. I no volem perdre el temps, sinó donar passos concrets”.

Però el consens no està sent fàcil. El Matarranya és un territori que té una particularitat ben diferent a la resta d’Aragó. I és que si a la comunitat predomine el monte públic, al Matarranya la majoria de monte és privat. D’això no s’escapen Beseit, Valderrobres i Pena-roja, i a l’àrea del futur Parc Natural predominen les finques de particulars. Hi ha propietaris que van parlar per a comarquesnord.cat, però preferien amagar el nom. Un d’ells va reconèixer que “el Matarranya necessite algun recurs per a enfortir el turisme associat amb la natura i el medi ambient. Però això no pot ser a qualsevol preu, a costa d’uns particulars que no obtenen cap benefici”. Un segon propietari va afegir que “ens proposen cedir les finques. És com ser propietari d’una casa que es quede l’ajuntament”.

Més informació: | | | |