Trobada oliveres mil·lenàries Taula del Sénia i les 3 Diputacions

comarquesnord.cat . Terol . divendres, 7 de febrer de 2014 .
Etiquetes: , ,

Dijous 6 de febrer la Mancomunitat Taula del Sénia es va reunir amb representants de les 3 Diputacions provincials de les que forma part (Castelló, Tarragona i Teruel) visitant i parlant de les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia i dels projectes actuals i de futur que impulsa la Mancomunitat, amb la col·laboració de diversos sectors econòmics de la zona: productors i molins d’oli, restauració, turisme…

Els representants de les Diputacions eren: Domingo Giner de la Diputació de Castelló, Pere Panisello de Tarragona i Vicepresident de les Terres de l’Ebre i Carlos Boné de la de Teruel. Per la M-TdS estaven Ma Teresa Adell (Gerent) i Jaume Antich (Assessor).

Es va començar a Vall de Roures (Teruel) visitant algunes de les oliveres mil·lenàries descobertes recentment i que, en aquest cas, són de la varietat Empeltre i han estat en producció fins ara.

D’allí, cap al Museu d’oliveres mil·lenàries de La Jana on, a més d’admirar les 21 oliveres que hi ha i algunes d’elles espectaculars, es va parlar del conveni a 4 bandes (propietari, ajuntament, cooperativa i mancomunitat) que ha permès posar-lo en marxa i que sigue visitable per tothom al estar senyalitzat en 3 idiomes. Es va anar també a l’Àrea de Canet lo Roig, situada a l’entrada del poble en terreny cedit per la Diputació de Castelló a l’ajuntament i que també és d’accés lliure.

La visita es va completar al Museu d’oliveres mil·lenàries de l’Arión (Ulldecona) on sols al Fondo Arión n’hi ha 35, entre les que destaca la Farga 1 (l’olivera més gran de Catalunya, amb més de 8 m de perímetre de tronc a 1,30 m del sòl). També funciona mitjançant un conveni i és l’única on es fan visites guiades i molt completes des de l’oficina de turisme d’Ulldecona.

Finalment es va fer una sessió de treball, analitzant tot lo fet i els projectes de futur i, a la vegada, les possibilitats de col·laboració de cada una de les 3 Diputacions, en temes d’oleoturisme, gastronomia, exposició itinerant, entre altres projectes.

Més informació: | |