La Taula del Sénia cataloga 7 oliveres mil·lenàries a Vall-de-roures

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimecres, 12 de febrer de 2014 .
Etiquetes: , ,

El passat dijous 6 de febrer, la Mancomunitat de la Taula del Sénia va organitzar una visita pels municipis de Vall-de-roures, La Jana, Canet lo Roig i Ulldecona on van participar les Diputacions de Castelló, Tarragona i Terol. Domingo Giner (Diputació de Castelló), Pere Panisello (Diputació de Tarragona) i Carlos Boné (Diputació de Terol i Ajuntament de Vall-de-roures) van conèixer el circuit d’oliveres mil·lenàries existent a la Mancomunitat, i que té més de 4.760 unitats catalogades. Precisament, esta trobada de divulgació entre les Diputacions i la Mancomunitat va fer pública l’ampliació d’este catàleg amb les 7 oliveres mil·lenàries trobades a Vall-de-roures, que se sumen a les 3 que es van catalogar a Pena-roja el setembre de l’any passat.

La gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell, va explicar que fa uns mesos es van catalogar 3 oliveres a Pena-roja trobades a 750 metres d’altitud, que són les que s’han trobat a major altitud. “Les de Vall-de-roures estan a 520 metres sobre el nivell del mar. Segurament, aquí no van afectar tant les gelades del 56. I això fa pensar que en puguen aparèixer algunes més”. Adell va agrair la labor que han fet propietaris en declarar el patrimoni natural que tenen en les seues finques. “Com hem portat l’exposició de les oliveres mil·lenàries pels pobles, alguns particulars ens han dit que al seu municipi també n’hi ha. Això ha passat a Calaceit o a Ràfels. De moment, però, ens dediquem als pobles que estan dins la nostra mancomunitat”.

Tot i això, Adell va agrair este interès. “La població s’està conscienciant de que tenim un patrimoni natural molt important al que no se li havia donat la importància que té”. Això està canviant. Pena-roja té oliveres mil·lenàries. Vall-de-roures té set oliveres catalogades, i més que podrien aparèixer. Ara faltaria Beseit, on ara per ara no se n’han trobat, de mil·lenàries. “Se n’han trobat de molt belles”, va reconèixer Adell. “Però cap de les que hem trobat arriba als 3.5 metres de perímetre a 1.3 metres d’altitud. De moment, totes les que hem anat a visitar no arriben a esta mida que les considera monumentals o mil·lenàries”. La gerent de la Taula del Sénia va apuntar que “el catàleg d’oliveres ha superat les 4.700. I això és gràcies als propietaris de finques”.

Durant la mateixa visita, el propietari d’una finca a Vall-de-roures els va dir “que a la finca on treballa n’hi ha, d’estes”, va explica Tere Adell. “Les vam localitzar dijous, i posteriorment amb més temps les mirarem”. El projecte “és una taca d’oli que s’està estenent”. La pròpia Adell va recordar que “tenim moltes oliveres declarades. Un total de 4.761 oliveres que fa que el territori del Sénia sigui el lloc del món on més concentració d’oliveres d’estes característiques hi ha”. Oliveres mil·lenàries “n’hi ha en altres llocs. Però esta concentració és única i singular”. Pel que fa a les set oliveres de Vall-de-roures, cinc d’elles estan molt a prop del nucli urbà. Les altres estan una mica més amagades. Però totes són visitables.

Més informació: | |