L’alcalde de Morella ha mantingut tres reunions a Brussel·les per tractar temes d’interès per a la localitat

comarquesnord.cat . Morella . dimecres, 12 de febrer de 2014 .
Etiquetes:

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha estat dos dies a Brussel·les per traslladar diverses preocupacions i plantejar noves oportunitats per a la localitat i la comarca, a diferents representants al Parlament Europeu. En les tres reunions que ha mantingut ha abordat temàtiques tan rellevants com la Reforma Local, el municipalisme, la gestió de fons europeus, el fracking i les energies renovables i biomassa.

El primer edil, junt amb una delegació d’alcaldes i representants de consistoris dels Ports i el Maestrat, es va reunir dilluns amb Vicent Garcés i Santiago Mondragón, del Gabinet de Presidència del Comitè de Regions, organisme regulador europeu de qüestions municipals. En ella, va traslladar la inquietud per la reforma de la Llei de l’Administració Local, que pretén reduir les competències als municipis menuts per assignar- la a administracions provincials o autonòmiques. Rhamsés Ripollés afirma que “aquesta llei naix en contra de les necessitats actuals, ja que va en contra de l’autonomia local en un moment en què els ciutadans demanen una gestió pública més pròxima”. A més, l’alcalde considera que “el municipalisme i els pobles menuts haurien de tenir una major representació en el Comitè de Regions, ja que estan representades grans regions i grans ciutats, però no petits municipis”.

En aquesta trobada també es va abordar una qüestió fonamental en aquests anys, com han estat els fons europeus. Rhamsés Ripollés destaca que “la Generalitat Valenciana és un dels exemples de mala gestió d’aquests fons, ja que els rebien per zones com la nostra, però s’empraven en projectes que no són del territori i que tenien escassa rendibilitat”.

. Energies renovables

Les energies renovables, la reforma energètica del Govern i el fracking han estat els temes principals de les altres dues reunions que ha mantingut l’alcalde de Morella a Brussel·les. En la primera, es va reunir amb representants de la fundació europea Finnovaregio, per traslladar-los la necessitat d’estar en contacte permanent per buscar noves oportunitats i línies europees que donen suport a projectes innovadors amb el protagonisme de les energies renovables. A més, en la trobada es va valorar de manera “molt negativa” el nou Reial Decret en el qual treballa el Ministeri d’Indústria, ja que podria perjudicar les instal·lacions d’aquest tipus d’energies que estan en funcionament, en eliminar les primes, i a possibles noves inversions. Ripollés assenyala que “és incomprensible que sent un país capdavanter en energia renovable, es treballe en una reforma com la que planteja el ministre, que pot frenar nous projectes i dificultar la viabilitat de les actuals instal·lacions”.

En la jornada d’ ahir, la reunió va ser amb la coordinadora de Medi Ambient, Linda McAvan, i l’eurodiputat Andrés Perelló. En ella, també es va abordar el tema de les energies renovables i, especialment, es va mostrar la preocupació per la no-prohibició d’una tècnica tan agressiva com fracking per part de la Generalitat. A la reunió es va avançar per fer un front comú contra aquest mètode d’extracció d’hidrocarburs, que podria contaminar els aqüífers i posar en risc alguns sectors econòmics de zones rurals com les dels Ports i el Maestrat.
Finalment, Rhamsés Ripollés valora de manera “positiva” aquestes reunions i recorda la “importància que té Europa en el nostre dia a dia, ja que un 70 % de la nostra regulació s’aprova al Parlament Europeu. Per això, hem de ser conscients i participar en l’elecció dels nostres representants”. Un Parlament Europeu que van poder conèixer també els membres d’aquesta delegació dels Ports i el Maestrat.

Més informació: