Afectats per la zona vulnerable marxen d’una jornada tècnica en senyal de protesta

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 28 de febrer de 2014 .
Etiquetes: , , ,

El que havia de ser una jornada tècnica per a explicar com s’hauran d’omplir els llibres de vessament de purins a partir d’ara es va convertir en un acte de protesta. La seu de la Comarca del Matarranya, a Vall-de-roures, va acollir ahir a la tarde una jornada oberta sobretot al sector primari de Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja per a tractar els controls minuciosos que caldrà fer en la gestió dels fems i purins a la conca alta del riu Tastavins, recentment declarada zona vulnerable. A la jornada d’ahir hi van assistir agricultors i ramaders dels tres pobles, com també representants polítics de Pena-roja i Mont-roig. Instants desprès que comencés l’acte, Óscar Arrufat, alcalde de Mont-roig, va llegir una carta que també han traslladat a DGA. Acte seguit, i exposant el seu punt de vista, polítics i ramaders del territori es van aixecar de la cadira i van marxar.

A través d’esta acció, una part rellevant del sector primari de la conca alta del Tastavins va voler traslladar al Govern d’Aragó el seu malestar per les formes d’actuar davant la zona vulnerable. En la carta es detalla el procés que han viscut Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja des de l’estiu de 2013 i com es van trobar dins la zona vulnerable sense que es compliren les promeses que va garantir el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Modesto Lobón. Per la seua part, l’alcalde de Pena-roja, Francisco Esteve, també va intervindre i va denunciar que “els ramaders no podrem omplir estos llibres perquè se’ns fa firmar una cosa que sabem que és mentida. I això és la nostra sentència de mort”. Una segona carta idèntica a la que van llegir ahir el sector primari a Vall-de-roures va ser traslladada al propi Departament de Medi Ambient.

Els alcaldes de Mont-roig i Pena-roja es van aixecar de la cadira i van marxar de la sala, igual com van fer alguns representants del sector primari de la conca del Tastavins. Molts altres, directament ja no van assistir. A la sala s’hi van quedar uns 25 agricultors i ramaders del territori, la majoria d’ells veïns de Fontdespatla però també dels altres dos pobles, per seguir amb interès la xarrada que va coordinar la OCA (Oficina Comarcal Agrària) de Vall-de-roures. La xarrada es va centrar en dos parts. La primera d’elles va ser bastant tècnica, centrant-se sobretot en els components dels purins, de quins efectes té vessar els fems a la terra i els aqüífers, i també sobre les càrregues d’abonament que tenen determinats conreus. La segona part va ser més de caire legal. Al llarg de la sessió es va parlar també de fórmules per a conèixer el grau de composició dels purins.

. ‘No podem escriure mentides’

En declaracions a Ràdio Matarranya, l’alcalde de Mont-roig va defensar que “teníem dos opcions: que ningú vingués a la reunió, que és una cosa una mica menyspreable; o vindre i donar la nostra opinió sobre l’entrega dels llibres per omplir perquè estem en zona vulnerable”. Arrufat va concretar que “vam prendre la determinació de vindre i manifestar la nostra opinió. Ells la saben. Però hem enviat una carta al conseller on li hem explicat el procés de tot el que ha passat en estos mesos des de la inclusió de zona vulnerable. Ens van dir que abans que entrés l’ordre es posarien damunt la taula possibles solucions. Això ha segut irreal. Ens diuen unes coses i després en fan unes altres”. Segons Arrufat, per això “ens plantem. Els llibres, directament no els podem omplir perquè no podem escriure mentides”.

Més informació: | | |