El sector del gorrino es manifesta a Madrid en defensa de les primes a les plantes de purins

comarquesnord.cat . Madrid . dimarts, 18 de març de 2014 .
Etiquetes: , , , ,

Centenars d’agricultors, ramaders, representants del sector porcí i treballadors de les plantes de tractament de purins es van concentrar este dimarts 18 de març a les portes del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme de Madrid per a reclamar una solució urgent per a les 29 plantes de gestió de residus agrícoles repartides per tot l’estat. Estes plantes s’han vist forçades a parar la seua activitat de gestió per la imminent entrada en vigor d’un nou règim retributiu -retroactiu des de juliol de 2013- que deixarà de primar de forma important una funció que és vital en aquelles regions purament ramaderes.

Des dels sindicats convocants de la mobilització van recordar que la retallada unilateral que proposa el Govern d’Espanya és de més d’un 40 per cent de la prima de l’energia produïda per estes plantes. Esta limitació en les primes deixa a milers de ramaders sense una solució clara a curt termini per a la gestió dels excedents de purins de les seues granges, realitat que al mateix temps se suma el compliment d’estar integrants en zones vulnerables. Els sindicats van recordar que el tancament definitiu d’estes instal·lacions implicarà la pèrdua de més de 5.000 llocs de treball en el medi rural.

A la vegada, cal remarcar que el gorrino és el sector ramader més important de l’estat. Representa el 14 per cent de la producció final agrària i genera més de 2 milions de llocs de treball, dels quals 200.000 són llocs de treball directes. Este sector és un important motor de l’economia nacional, amb una producció de 3,5 milions de tones de carn de les quals s’exporten més del 40% d’ella. Davant esta situació, les organitzacions han exigit al Govern una solució immediata que permeto a les plantes de cogeneració i tractament de purins mantindre la seua activitat de gestió d’excedents agraris.

Per a això, ADAP, ANPROGAPOR, ASAJA, COAG, Cooperativas i Unió de Pagesos van fer entrega d’un manifest al Ministeri en el qual proposaven eliminar el caràcter retroactiu de la proposta legislativa del Ministeri d’Indústria, una moratòria del règim actual d’uns 2 anys que permeto al sector buscar solucions alternatives i viables, i la interlocució entre govern i sector afectat per conèixer el transcurs de les negociacions. En el cas del Matarranya, estan pendents l’entrada en marxa de dos plantes. En elles, la gestió d’excedents es complementarà en dos plantes de biogàs.

Més informació: | | | |