DGA estudiarà ajudes al trasllat de purins excedents mentre no estiguen operatives les plantes de biogàs

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimecres, 19 de març de 2014 .
Etiquetes: , , , ,

La situació de les plantes de tractament de residus ramaders de Pena-roja i Vall-de-roures i la recent declaració de la conca alta del riu Tastavins com a zona vulnerable van centrar part de la sessió de les Corts d’ahir. El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Modesto Lobón, va fer referència a la petició que ha impulsat el PSOE, i que no és altra que subvencionar el trasllat de purins excedents del Matarranya fins que no estiguen operatives les dos plantes de biogàs del territori. En este sentit, Lobón va concretar que estudiaran la creació d’ajudes per a fer este trasllat cap a territoris que demanen fems per abonar la terra. El conseller va considerar que el trasllat de purins pot ser “la solució més urgent”.

A la vegada, Lobón va fer menció a les plantes de tractament de residus de Pena-roja i Vall-de-roures, i va assegurar que estaran operatives a finals de 2014 o principis de 2015. La planta depuradora de Pena-roja va estar funcionant durant uns mesos, però fa dos anys i mig va ser clausurada per les pèrdues que generava a l’empresa municipal. La complementació de les plantes de tractament amb unes plantes de biogàs permetran la transformació dels fems i purins en energia, fent esta gestió més sostenible i eficient. Tot i això, en el territori hi ha bastant de neguit per la reducció d’un 40% de les primes a les plantes de cogeneració, i que ahir va comportar una rellevant manifestació a Madrid en defensa del medi rural.

De fet, esta situació ha provocat la paralització de quatre plantes de tractament de fems a Aragó, com són les zones agràries de la Franja de Fraga i Tamarit i les ciutats de Binéfar i Montsó. Aragó en té projectes quatre més, totes elles a la Franja. A Pena-roja i Vall-de-roures s’hi sumen Saidí i Capella. En relació a l’autoconsum, Modesto Lobón va considerar que “la variable de les tarifes podria estar resolta a curt termini perquè així puguen reobrir les plantes”. El conseller va afegir que està previst fer un estudi econòmic “per veure si es pot comptar” mentrestant “en suport públic per al transport” dels fems, i va recordar que “el problema d’Aragó estaria tècnicament resolta i fa falta que també ho estigui econòmicament” quan les plantes entren en funcionament.

Lobón va recordar que hi ha alguns termes municipals que no poden absorbir més fems, entre ells Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja. “El problema” és com traslladar els fems allà on interessa i a “un preu raonable. I en això estem, estudiant ajudes”. Des del Matarranya van demanar urgència davant la indefensió en la que es troben grangers i agricultors pels requeriments de la zona vulnerable i que ara mateix consideren que no poden complir. Molts dels afectats, que es creuen enganyats per Lobón per no complir les promeses amb les que va vindre l’estiu passat al Matarranya, van demostrar el seu descontent el passat 27 de febrer en una jornada tècnica sobre com omplir els llibres de zona vulnerable, aixecant-se de la xarrada i marxant de l’acte.

Més informació: | | | |