Morella reivindica la gestió pública municipal dels boscos en el seu dia internacional


Etiquetes:

Avui, 21 de març, es celebra el dia internacional dels boscos. Cada vegada són més els visitants que es desplacen fins a la localitat dels Ports a la recerca d’esta oferta i d’este entorn únic. És per això, que des de l’ajuntament de Morella s’han impulsat accions durant els últims anys per posar en valor tot l’ampli entorn natural i paisatgístic de què disposa el terme municipal.

Algunes de les accions que s’estan duent a terme és la recuperació de la Casa Forestal de Vallivana. Des del consistori s’està treballant per oferir aviat al públic, però primer cal realitzar els canvis de titularitat i dotar-lo de la infraestructura necessària, ja que la Conselleria ha destinat a un altre ús què hi havia al seu interior. Cal recordar que fa pocs dies, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va signar la cessió de la gestió d’este immoble gestionat per la Generalitat Valenciana, tot i ser propietat municipal, i que ha estat tancat des de fa anys. L’administració autonòmica el va rehabilitar en el seu moment, però després no el va obrir per als veïns i els visitants. Des del consistori s’ha reclamat la gestió des de fa anys, per aplicar un model similar al de Pereroles, ja que permet tenir una oferta atractiva en aquest paratge, generar activitat i algun lloc de treball.

També cal recordar, que des de fa anys el consistori morellà ha dut a terme accions per a la posada en valor del bosc Pereloles, declarat paratge natural municipal, que compta amb 360 hectàrees i es troba al nord de Morella, entre Torremiró i la Pobla d’Alcolea. En este paratge, es van rehabilitar els tres refugis impulsant el turisme rural i es van marcar diferents rutes uneixen Pereroles amb les localitats de Herbeset, Herbers, Xiva, La Pobleta i Morella. A més, també es va editar un fullet de rutes que inclou vuit rutes intracomarcals, que enllacen amb diferents municipis.

El regidor de medi ambient, Rafael Pallarés, destacava que “els exemples anteriors són una bona mostra que des de la gestió dels municipis es posen en valor els recursos naturals”. Segons Pallarés “l’ajuntament de Morella ha apostat des de fa anys d’una manera decidida en la dinamització i posada en valor de les nostres boscos”.

A més, avui, el regidor de medi ambient reivindica que “s’haurien d’incentivar o afavorir la gestió de les muntanyes des dels ajuntaments per obtenir biomassa i poder-la utilitzar en la climatització dels edificis públics, amb això a més es crearien llocs de treball i es beneficiària d’una forma molt important el manteniment dels boscos”. Finalment, afegia que “amb una gestió propera com demanem tants i tants ajuntaments, els boscos en lloc de ser un problema per a la Comunitat Autònoma serien una font d’oportunitats i recursos com estem demostrant”.

Actualment, s’han realitzant actuacions de millora dels edificis municipals, amb la instal·lació de calderes de biomassa al Col·legi, Escola infantil i escorxador o la geotèrmia al Centre Lúdic Jaume I, apostant per les energies renovables i augmentant l’eficiència energètica. A més, es continuen realitzant treballs de neteja en diferents senders de la xarxa municipal i s’organitzen activitats d’este tipus durant tot l’any.

Més informació: