L’oli de la Cooperativa del Matarranya, el millor de la DO del Baix Aragó

comarquesnord.cat . Saragossa . dimecres, 26 de març de 2014 .
Etiquetes: , ,

El consell regulador de la Denominació d’Origen Protegida Aceite del Bajo Aragón va fer entrega la tarde de dimecres dels seus premis anuals. Uns guardons que en esta última edició van reconèixer i distingir el treball fet a casa, ja que el primer premi va recaure en la Cooperativa del Matarranya, ubicada a Calaceit, però que abaste olivers i agricultors de diferents municipis de la comarca. La cooperativa va ser distingida amb este primer premi, dotat amb 1.600 euros. L’acte d’entrega d’estos premis es va viure al Palau de Sàstago de Saragossa, una cerimònia que va estar conduïda pel periodista José Ribagorda.

Pel que fa als dos altres guardonats de la jornada, el segon premi va recaure en Aceites Impelte de La Pobla d’Híjar, una almàssera que ha obtingut bastants premis durant els últims anys. El tercer millor oli de la temporada va ser per Aceites Alfonso Muniesa, de Belxite. En la cerimònia, el gerent de la Cooperativa del Matarranya, Joaquín Riva, va subratllar que més enllà del premi, el reconeixement és “que 33 almàsseres d’Aragó hem aconseguit portar una botella d’oli d’oliva a tots els restaurants d’Aragó. I això és molt important”. Riva va fer menció a la campanya de promoció que impulsarà la DO Aceites del Bajo Aragón i que pot estar operativa a partir de la festivitat de Sant Jordi.

Des del consell regulador, el seu president, Alfredo Caldú, va apuntar als micròfons de Ràdio Matarranya que “estos premis arriben una vegada acabem la campanya i tenim els olis elaborats, reconeixent la faena que fan les empreses i els mestres almasserers. Vam donar els premis i enguany el primer premi se l’ha emportar la Cooperativa del Matarranya, ubicada a Calaceit, i que aglutine a molts pobles de la vora”. Caldú va dir que “estos premis són un gran reconeixement pel significat que tenen. És l’únic premi que es done a Aragó en este producte i una bona arma per comercialitzar. Feia anys que el Matarranya no tenia un primer premi. I això serà positiu”.

Pel que fa a la temporada de collita i l’elaboració del producte, el president de la DOP va defensar que “no tot l’oli que es fa al territori sempre és bo. Un oli, perquè sigui bo, ha de veure de collir l’oliva en un bon moment i s’ha d’elaborar bé. Tots sabem fer olis de bona qualitat. Però, per diferents circumstàncies, a vegades no tenim uns olis tan bons”. Caldú va recordar que “l’any passat van vindre unes gelades molt prompte que van gelar el fruit. I a partir d’aquí els olis deixen de ser olis verge extra. I en este sentit, quan la recol·lecció és tardana” com al Matarranya, “això no és bo”. La Cooperativa del Matarranya va apostar enguany per fer un oli prompte, “i això s’ha valorat”.

Més informació: | |