Es presenta a València el III Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 1 d'abril de 2014 .
Etiquetes: , , , ,

Morella tornarà a albergar el Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista. Avui s’ha presentat a la seu de la Universitat Menéndez Pelayo de València aquesta tercera edició, que s’emmarcarà en la commemoració del 600 aniversari de la principal trobada que ha albergat la localitat dels Ports: “Converses de Morella”. En aquesta edició, es comptarà amb la participació de importantíssims músics provinents de diferents països, així com en Capella de Ministrers, ja que el seu director, Carles Magraner, també torna a ser l’organitzador del curs.

En la presentació d’avui han participat la consellera d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, M. José Català, el director de la Seu UIMP València, Agustín Domingo, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el Diputat de Cultura i Arxius de Diputació de Castelló, José Luis Jarque, i el director del curs i de Capella de Ministrers, Carles Magraner. També han assistit com a representants de les entitats col·laboradores en el curs, el President de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Josep Francesc Almeria, la directora de l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics, Julia Climent, el vicepresident de la UNESCO València/ Mediterrani, Alejandro Mañes, i el representant del Servei d’Activitats Socio-Culturals de la Universitat Jaume i de Castelló, Albert López.

Les Converses de Morella, eix del curs de música medieval

“Es presentava a València amb unió d’administracions per recolzar-lo”, apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

El primer edil morellà, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “la unió entre la història i el patrimoni de Morella i el talent dels professors i alumnes d’aquest curs, és una combinació perfecta que ens trasllada a l’època Medieval”. A més, afegeix que “la segona edició del curs i festival ja va consolidar aquesta important cita al mes de juliol a Morella i esta, estic segur que superarà la qualitat i participació de les anteriors i servirà per commemorar la principal trobada que hi hagut a Morella; la que va reunir al papa Luna, el rei Ferran d’Antequera i Sant Vicent Ferrer a 1414 per intentar solucionar el Cisma d’Occident”.

En aquesta ocasió el curs, que tindrà lloc entre els dies 19 i 24 de juliol, ret homenatge a aquests personatges que tan decisius van ser en l’esdevenir de l’edat mitjana occidental. Amb motiu d’aquesta efeméride, Carles Magraner, encapçalant l’ensemble Capella de Ministrers, inaugurarà el III Curs i Festival de Música Medieval i Renaixentista de Morella amb un programa especial de concert que commemora aquesta celebració: Timete Deum, l’Apocalipsi de Sant Vicent Ferrer. Entorn d’això es desenvoluparan també la resta d’activitats: exposició d’instruments d’època, conferències a càrrec d’especialistes que aprofundiran en els fonaments de la relació i repercussió històrica de Sant Vicent Ferrer i el papa Luna, i els elements musicals de l’Edat mitjana i el Renaixement; audicions a càrrec de les diferents especialitats del Curs, que compta amb una oferta de 18 professors internacionals (Schola Cantorum Basiliensis, Reial Conservatori de l’Haia… ), una visita nocturna al castell i els 8 concerts del Festival de Música medieval i renaixentista que tindran lloc en els salons gòtics de l’Ajuntament de Morella, l’església arxiprestal de Santa Maria la Major, construïda entre 1265 i 1330, i en la qual es pot contemplar l’orgue històric de Turull. També en el Reial Convent de Sant Francesc, fundat el 1272, i que conserva un claustre gòtic on podem trobar a la seva Sala Capitular una pintura mural del segle XV representant una dansa medieval: la Dansa de la Mort, motiu axial del Curs des de la seva creació. Destaca en aquesta edició la inclusió d’un seminari de música tradicional i la seva vinculació amb la Renaixentista i Medieval, on s’incorporen especialistes en instruments i melodies de la Mediterrània i de tradició oral, entre ells el guanyador de 4 premis Grammy, Glen Vélez, i Mara Aranda.

Més informació: | | | |