Les Curolles celebren 150 anys de Setmana Santa a Morella

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 17 d'abril de 2014 .
Etiquetes: , ,

Morella complia amb la tradició, un any més, amb les processons de Setmana Santa. Uns actes religiosos que continuen despertant emocions amb el pas del temps. El grup de tabals i bombos obria, com és costum, la comitiva. Tot seguit, la resta d’elements característics amb els misteris i les distintes peanyes pròpies d’esta època. Entre d’elles, la de la Verge dels Dolors que va lluir més que els darrers anys després d’haver estat restaurada per la Fundació Blasco d’Alagon. Tancaria l’Associació Musical Mestre Candel que va interpretar tocs de la Setmana Santa, entre d’ells la Saeta de Joan Manuel Serrat adaptada a banda, així com d’altres tocs composats per a este tipus de processons.

La processó del Dijous Sant va ser enguany especial. La Confraria de Les Vestes complia este any el seu 150 aniversari. Això es va veure reflectit en un segell commemoratiu que van lluir els confrares que van processonar. A més d’això, les “Curolles” portaven pels principals carrers de la ciutat els coneguts “misteris”, elements que fan única esta manifestació religiosa morellana. Són 62 elements que conten les últimes hores de la Passió de Jesús. El gall que havia de cantar tres vegades, la corona d’espines, els claus, la creu i demés misteris eren portats pels confrares.

 

Les Vestes trauen els misteris i celebren els seus 150 anys

"La Processó de Dijous Sant acaba amb el repartiment d’un llibre" segons apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

La tradició de traure en processó els “Misteris” ha estat lligada al compromís de les famílies morellanes que en el seu dia van assumir la responsabilitat de portar un d’estos símbols a les processons. En el segle XIII els franciscans de Morella ja celebraven esta processó de Dijous Sant. Els estatuts de la Confraria dels Dolors, creada en 1864, indicaven com a fi realçar i donar esplendor a les processons de Setmana Santa per a conservar, arrelar i propagar estes tradicions. Passarien pels principals carrers, tot i que esta processó té la peculiaritat d’acabar pel carrer del Pes. Per tal de celebrar este 150 aniversari, des de la Confraria de Les Vestes es va agrair als seus membres l’esforç per completar la processó amb un llibre que resumia la història d’este col·lectiu i en el que apareixen tots els Misteris que ixen en la Setmana Santa morellana. Una publicació que es va donar en l’Arxiprestal i que es van emportar els confrares a casa. Un bon record en este any de celebració per a la Confraria.

. Divendres Sant

Mentre que Divendres Sant, nombroses vestes amb la caputxa caiguda acompanyaven al Sant Sepulcre pels carrers de Morella. En esta ocasió, l’única peanya que companya a la imatge de Jesucrist mort és la de la Dolorosa. Les Curolles, durant esta jornada, marquen el dol per la mort de Crist acompanyats pel sol, la lluna i la creu. Després de la processó de Dijous Sant, on les curolles porten a la ma els diferents “misteris” de les últimes hores de Jesús, l’ambient que es respira durant la processó de Divendres Sant és diferent. El toc dels tambors i bombos tornava a marcar el ritme solemne de la processó des de la seua eixida per l’Arxiprestal. El so sec d’estos instruments obri pas i marcava el transcórrer de la processó, una manifestació religiosa marcada per la sobrietat. Els espectadors guarden silenci al pas del cos sense vida de Jesús.

Enguany, al ser divendres festiu i dijous laborable, es notava una major afluència d’espectadors en esta processó. Turistes, visitants i també més morellans s’aprobpaven a llocs com l’eixida del placet de l’Església, la zona de Les Calçades, la Placeta de l’Ajuntament o els Porxes de La Plaça per tal de vore una de les manifestacions religioses de la Setmana Santa Morella. La processó del Divendres Sant fa un recorregut més curt que altres. Eixia del carrer Pare Ramon Querol i arribava fins la placeta de l’ajuntament per acabar de nou a l’arxiprestal, passant pel carrer Porticat. Les Curolles també lluïen en esta jornada el segell commemoratiu dels seus 150 anys. Tancava la comitiva l’Associació Musical Mestre Candel amb les peces pròpies d’estes processons.

Complit el ritual processonal de la Setmana Santa, ja que a Morella no hi ha tradició de fer cap eixida el Diumenge de Resurrecció, les Curolles de les tres confraries que té la ciutat guardaran les Vestes fins la Setmana de Passió de l’any vinent.

Més informació: | |