La Fira d’Antiguitats durarà dos dies i s’obrirà als artistes i artesans del territori

comarquesnord.cat . La Freixneda . dissabte, 19 d'abril de 2014 .
Etiquetes: , ,

L’edició de 2014 de la Fira d’Antiguitats de La Freixneda arriba amb grans novetats. Per un costat, s’amplie la fira dos dies, i per un altre, a més de dedicar com habitualment a les antiguitats també es donarà cabuda als oficis tradicionals. La Freixneda es convertirà durant els pròxims dies 19 i 20 d’abril en una parada obligatòria per als amants dels objectes antics i dels oficis tradicionals. José Ramón Gimeno, alcalde del municipi, ens detalla tots els detalls de la XVI Fira d’Antiguitats de La Freixneda.

La XVI Fira d’Antiguitats de La Freixneda arriba amb importants novetats. Quin és el motiu d’estos canvis?
Els veïns, comerços i empreses del poble ens van traslladar a l’ajuntament la necessitat que en el municipi s’organitzaren activitats i festes que atragueren més visitants i ampliaren l’oferta lúdic festiva de La Freixneda. Des del consistori vam veure l’oportunitat d’ampliar a dos dies la fira i que esta servís de promoció als comerços i a les empreses del poble. En un principi el que es vol és que durant la jornada de dissabte les protagonistes segueixin sent les antiguitats, mentre que en la jornada de diumenge es pretén que qualsevol persona que s’arrime fins a La Freixneda pugui contemplar com es fan diversos oficis tradicionals d’este territori i d’altres zones limítrofes. L’objectiu és atraure gent, promocionar el poble i que esta fira serveixi d’aparador per als comerços i les empreses de la població, tal i com se’ns va demanar al consistori.

Una fira de dos dies molt diferenciats. Dissabte jornada dedicada a les antiguitats. Se segueix en la línia de les edicions anteriors?
Pel que fa a la fira d’antiguitats no farem canvis importants. S’hi podran trobar com és habitual tot tipus d’objectes antics. Els carrers de La Freixneda es tornaran a omplir durant el dissabte de Setmana Santa amb multitud d’objectes que formen part de la història arribats de diversos punts de la geografia nacional. La Fira d’Antiguitats de La Freixneda ha anat creixent amb els anys i en les 15 edicions celebrades fins al moment hem vist com cada any atrau més gent. En cadascuna de les edicions s’ha incrementat el nombre d’expositors i el de visitants. Segurament, la clau de la bona acollida d’esta fira radique que no té esdeveniments d’estes característiques dedicats a les antiguitats en altres poblacions dels voltants.

Els carrers de La Freixneda, són un lloc ideal per a fira?
Sense cap dubte, l’entorn on es fa la fira ajuda a realçar l’esdeveniment. La Plaça Major, l’edifici de l’Ajuntament, el Carrer Major o els porxos són un espai perfecte per al desenvolupament d’esta activitat i traslladar-se a temps passats. Una altra novetat en esta edició és l’ampliació del recorregut de la fira. En les edicions anteriors s’ocupava la Plaça del Pilar, Carrer Major i Plaça Major. Però enguany els expositors també s’instal·laran a la Plaça Nova i als carrers que van fins a la Plaça del Pilar i carrer Major.

La gran novetat d’esta edició de la fira de 2014 arriba el diumenge de Pasqua. Què s’està preparant per a esta jornada?
En efecte, esta és la gran novetat. És una aposta d’ampliar el certamen tant en el temps com en contingut. Tot i que hi ha expositors d’antiguitats que ja han confirmat que també estaran presents durant el diumenge de Pasqua, esta jornada estarà més dedicada als oficis tradicionals. La gent mostrarà les seues obres i en la qual també es podran observar el desenvolupament d’oficis tradicionals.

Un aparador per a persones que es dediquen a l’artesania i a oficis tradicionals.
Este és potser l’objectiu més important de l’ampliació de la fira. Des de l’ajuntament, en la mesura de les nostres possibilitats, hem d’intentar donar suport a tota la gent que ha apostat per desenvolupar la seua activitat a La Freixneda. Este pot ser un bon marc per promocionar als artesans locals i del Matarranya però també per impulsar el comerç i les empreses del nostre municipi. És una fira on esperem que pugui passar molta gent i puguin conèixer els seus treballs.

La fira es completarà amb altres activitats?
Enguany, amb l’ampliació a dos dies de la fira, ha canviat l’organització de menjar per a expositors. Amb menys diners dels que es gastava en els anys anteriors, s’organitzarà el menjar per als expositors de dissabte i la de diumenge per als artistes, artesans i col·laboradors.

Ampliar la fira suposarà un esforç afegit. Com s’ha aconseguit fer esta ampliació?
Des del consistori de La Freixneda apostem per la participació dels veïns en organitzar este tipus d’actes. La participació i les diferents opinions enriqueixen. L’ajuntament ha de donar suport al màxim totes les iniciatives, però serà la voluntat de la gent la que farà la fira de La Freixneda i altres tipus d’activitats vagin a més. Amb la participació de les empreses, els comerços i la gent en general del poble l’èxit està pràcticament assegurat. En el cas de la Fira d’Antiguitats i d’Oficis Tradicionals, cal agrair de forma important a un grup de persones que de manera altruista ha dedicat molt de temps perquè esta fira es pugui ampliar.

Més informació: | |