Bona participació i millor ambient en una nova Fira de les Antiguitats de La Freixneda

comarquesnord.cat . La Freixneda . diumenge, 20 d'abril de 2014 .
Etiquetes:

El balanç turístic ho confirma. La Setmana Santa del 2014 ha segut molt positiva. Ha fet molt bon temps, ha caigut molt bé en el calendari i la presència de turistes ha estat important. Això s’ha traduït en una participació massiva dels actes previstos per a estos dies. Només calia fer una volta per La Freixneda per confirmar estos bons símptomes. I és que la XVI Fira de les Antiguitats, que enguany ampliava format, va reunir milers de veïns arribats de diferents punts de la geografia espanyola i inclús de procedència internacional. La fira va durar dos dies. El primer d’ells, centrat en els objectes antics i el col·leccionisme. Una edició més, farcida de mobles, ferramentes i objectes curiosos. El segon dia es va dedicar al món dels artesans i els oficis tradicionals. I la proposta va generar molta expectació.

El Diumenge de Resurrecció, La Freixneda va recuperar oficis de tota la vida que, per sort o per desgràcia, estan desapareixent. Hi havia vidriers, ferrers, torners… Els pastors van prendre la maquineta i van esquilar algunes ovelles davant l’expectació d’alguns veïns i turistes que no ho havien vist mai. També hi havia fusters, picapedrers i altres oficis que continuen vigents. Aparador d’oficis i d’artesans de la vila, com també d’altres pobles del Matarranya, el Baix Aragó i la Terra Alta. La mostra d’oficis de diumenge va estar precedida per la Fira de les Antiguitats, que una edició més va dur a La Freixneda objectes molt curiosos. Mobles, fotografies antigues, revistes, ferramentes del camp, material bèl·lic, xapes de cava… Infinitat d’objectes antics i de col·leccionisme que va atraure molt de públic fins a la vila.

Des de l’ajuntament es van mostrar molt contents de la repercussió de la fira, així com de la col·laboració i organització. José Ramón Gimeno, alcalde de La Freixneda, va destacar que “estem contents perquè ens ha aguantat el temps. Ha fet un bon cap de setmana i hem tingut una gran assistència. Els firaires han respost molt bé i els artesans, també. Per no parlar de públic, que n’hi ha hagut molt”. Gimeno va recordar que per a esta fira “hem hagut de doblar el recorregut perquè ha vingut una part addicional prou important de venedors”. Al mateix temps, va valorar la col·laboració de la Comissió de Festes, dels majorals de Sant Antoni i del Convent, que han tingut un paper vital perquè tot funcionés. Gimeno va afegir que “hem tingut tanta gent com l’any passat o més. I el segon dia ha anat bé. Teníem una mica de por. Però podem dir que ha segut un èxit”.

El president del Consell Comarcal, Francisco Esteve, va concretar que “han segut uns dies de gran afluència de públic i turistes pel Matarranya. I tenim una fira de molts anys que està consolidada. Enguany, en un dia més. I es tracta d’això. De complementar i assentar estes fires”. Esteve va reconèixer que poques comarques com el Matarranya tenen un assortiment de fires tan ample i a la vegada diferents. “Si foren totes iguals, no tindria sentit. S’han d’adaptar als temps. La meitat dels pobles del Matarranya tenen fira. Però cadascuna diferent, diversificant l’oferta i omplint espais durant tot l’any”. Encara que és complicat saber el nombre de persones que van passar el cap de setmana per La Freixneda, des de l’organització van dir que van ser milers. La Setmana Santa també es va complementar amb l’actuació de The Gachises.

Més informació: