El sector preveu un bon any pel que fa a preus i venda de carn de gorrino

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 22 d'abril de 2014 .
Etiquetes: , ,

El santuari de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja va albergar a meitats d’abril una nova edició de les Jornades del Porcell del Matarranya. Desenes de grangers arribats de la comarca, però també de territoris veïns on el sector porcí té un important pes econòmic, van participar en les diferents xarrades celebrades les tardes-nits de dimecres 16 i dijous 17 d’abril. Unes jornades que van servir per intercanviar idees i posar sobre la taula diversos aspectes que preocupen el sector, com ara lots i càrregues, engreix o la gestió de cadàvers, ja que han pujat la prima i s’han vist reduïdes les subvencions. De fet, este és un dels aspectes que més polseguera aixeca, i es demana “posar-se a l’altura d’altres autonomies”. I pel que fa a preus i venda de producte, hi ha bones perspectives.

Miguel Ángel Juvero, veterinari i coordinador de les jornades, va recordar que el porcí “representa 12.000 milions d’euros, l’1 per cent del PBI nacional, i assenta gent en el medi rural. Els gurus diuen que hi haurà demanda de proteïna i que el porcell serà la segona carn més demandada, amb un increment del 50 per cent. Natres, com a segons exportadors del món -referint-se a Espanya-, hem de tindre una proporció d’este pastís”. Juvero també va fer menció a la diarrea epidèmica porcina que ha provocat molta mort entre les cries del porcell a Estats Units. “Per a este any, i segons les xifres que mouen, afectarà entre un 12 i un 15 per cent de caiguda de producció als Estats Units”. També afecta al Canadà i Mèxic. Per tant, les xifres es poden multiplicar.

Un dels altres aspectes és la inestabilitat que es viu a la frontera entre Rússia i Ucraïna. Juvero va recordar que “Rússia ha tancat fronteres per qüestions polítiques”, però “les haurà d’obrir perquè no tenen carn i la demanen. Per tant, la perspectiva dels preus del porcell és bona”. El veterinari creu que no hi ha res que compliqui esta exportació. Pel que fa al preu del pinso, un dels grans factors que ha castigat la producció del porcell al llarg dels últims anys, Miguel Ángel Juvero va recordar que està la soja. “La soja era cara, però portem uns anys que estem acostumats i molt més no creiem que pugi. Aquell que produeix necessita algú que la compri. I la baixada del 12% de cria als Estats Units representa un consum de soja que no es produirà i que els preus no siguin tan alts”.

Més informació: | |