La Comarca del Matarranya estudia implantar la gestió de residus orgànics

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 25 d'abril de 2014 .

Representants de la Comarca del Matarranya van viatjar este mes d’abril a Navarra i Euskadi per conèixer fórmules eficients de reciclatge. En concret, van conèixer ‘in situ’ el format de recollida de brossa d’Hernani i de Pamplona, idees que podrien aplicar al territori amb l’objectiu de fomentar una mica més la recollida selectiva de tot allò que generem a les nostres cases. De moment, el Matarranya recicla els envasos (al groc), el paper i cartró (blau), el vidre (verd), l’oli de cuina (taronja), així com la roba. A més, està estudiant la possibilitat d’implantar el reciclatge de la matèria orgànica, que aniria en un contenidor marró. D’esta forma, es reduiria la brossa que va al genèric, suposant a la vegada una major eficiència en el reciclatge i un estalvi en els trasllats a l’abocador.

El president de Comarca, Francisco Esteve, va recordar que van anar amb el consorci, amb la intenció de “mirar exemples de gestió òptima de residus. Al final ho hem de mirar tot, perquè els costos de la brossa s’estan disparant i hem de veure que això no repercuteixi fort en les butxaques dels veïns”. Primer van conèixer l’experiència que hi ha a Hernani. “Allí és completament diferent. Tenen galletes de reciclatge. I cada dia pengen a la porta la galleta que toca. I a través d’este sistema estan aconseguint uns reciclatges bestials. Parlem de 39 quilos de cartró i paper per habitant i d’uns 23 quilos d’envàs per habitant”. A més, des que s’ha implantat la recollida d’orgànica s’ha produït una baixada del 55% d’allò que va a abocador”. A Pamplona, l’orgànica també funciona molt bé, reduint-se un 33% les tones d’abocador en sis mesos d’aplicació. El sistema, al ser una gran ciutat, és completament diferent.

En zones com aquelles -sent una altra realitat social i econòmica, també cal reconèixer-ho- s’ha aconseguit un sistema de gestió de residus molt eficient. “Per fer una comparativa”, va afegir Esteve, “natres estem en 23 quilos en cartró per any i persona. Ells estan en 39 quilos”, sent el Matarranya un territori que aposta fort i creu des de fa anys en el reciclatge. El president de Comarca va recordar que “enguany hem pogut demostrar, gràcies al paper i els envasos, que creure en el reciclatge suposa 55.000 € d’estalvi. Si marxàrem als 39 quilos per habitant, parlaríem encara de molts més diners. Per tant, eixe esforç surt rentable”. La comitiva del Matarranya va eixir satisfeta d’esta visita, i va recalcar que “reciclar és un esforç que surt rentable”.

“Tindre un cinquè contenidor per a la matèria orgànica és un camí que ens va agradar”. De fet, si cada element anés al seu corresponent contenidor, els quilos de brossa que anirien al genèric acabarien sent la proporció més menuda de totes.