Josep Maria Salsench: “Hem de creure’ns que tenim un producte que es valora a nivell internacional”

comarquesnord.cat . Calaceit . divendres, 25 d'abril de 2014 .
Etiquetes: , ,

Els pròxims dies 26 i 27 d’abril, la vila de Calaceit acollirà la XXVII Fira de l’Oliva i l’Oli. Una mostra que l’any passat va iniciar una reconversió amb l’objectiu d’esdevindre un important punt de promoció per a l’oli del territori i aconseguir ser una cita en què productors, comerciants i empresaris del sector creen llaços de col·laboració. Josep Maria Salsench, alcalde de Calaceit, ens explica què trobarem en l’edició d’este 2014 i quin és el camí que vol que segueixi la mostra.

Arriba una nova edició de la Fira de l’Olivera i l’Oli. En l’edició anterior es va iniciar una transformació amb la qual es pretenia donar un altre aire a la mostra i conformar una entitat que s’encarregarà de la seua organització.
L’any passat vam fer diversos canvis en l’estructura de la fira. A més, teníem previst crear un Patronat que s’encarregarà de la seua organització encara que finalment, després de tindre moltes reunions amb els productors, hem reconsiderat este punt. I entre tots s’ha decidit que la millor opció és crear una associació de caràcter més ampli que no només s’ocupi d’organitzar la fira, sinó que també realitzi altres accions al llarg de l’ any amb l’objectiu de promocionar els productes derivats l’oliver.

El contacte amb els productors i comerciants en estes reunions vol dir què s’ha fomentat la seua col·laboració en el certamen.
Al llarg de les diferents trobades s’han posat sobre la taula moltes idees i iniciatives que a poc a poc vam pensar que es podran anar incloent en la mostra. Per a aquest any, un dels punts en què s’ha fer més èmfasi va ser que les xarrades foren interessants per als productors però que també tingueren una major repercussió en altres sectors vinculats l’oli com pot ser la gastronomia. Per una altra banda, els contactes amb productors han fet que el nombre d’expositors en l’espai dedicat a l’oli, la carpa, augmente almenys en un trenta per cent respecte a anys anteriors.

Pel que fa a l’estructura física de la mostra. Tindrà la mateixa distribució que en l’anterior edició?
La distribució dels espais serà exactament la mateixa perquè pensem que és la més adequada. La carpa tornarà a ser el punt central del certamen, on s’ubicaran tots els expositors vinculats al sector de l’oli. El pavelló poliesportiu acollirà les associacions i altres productes. La maquinària ocuparà la bassa i els artesans tornaran a exposar a la zona de la plaça més gran. Amb esta estructura s’aconsegueix que l’oli sigui el centre de la fira i que, en tindre l’espai dels artesans a la plaça, els visitants descobreixin el meravellós casc històric del municipi.

A més dels expositors, diu que en esta edició es vol donar un major protagonisme a les activitats paral·leles.
És una de les idees que van sorgir, com ja he dit, de les reunions amb els productors. D’esta manera, en esta edició s’han programat diverses conferències. Una anirà sobre la mosca de l’ olivera, destinada als agricultors que han tingut greus problemes i van sol·licitar més informació al respecte. Una altra sobre les característiques medicinals de l’oli que està dirigida a un públic més general. També tractarem l’aspecte històric de l’oli amb una xerrada sobre la història de les antigues almàsseres comunals que existien al territori del Matarranya i el Baix Aragó. I, finalment, una xerrada-demostració de com es pot utilitzar l’oli a la gastronomia d’alt nivell en què el cap de cuina del Celler de Can Roca, Ignasi Baucells, ensenyés a cuinar una recepta amb oli d’oliva i altres del territori com poden ser el préssec o la tòfona.

Unir la gastronomia d’alt nivell i l’oli d’oliva a través de demostracions, és part del camí a seguir per millorar la fira?
Este és un dels camins en què volem treballar. Penso que hem de potenciar l’ús dels productes del territori i donar a conèixer el fet que el nostre oli d’oliva és un dels millors del món perquè qualsevol cuiner d’alt nivell el valora com un ingredient que pot incorporar a les seues creacions. De manera senzilla, la idea és aconseguir que tots ens creguem que tenim un producte del qual podem estar molt orgullosos i que pot competir, i superar, a qualsevol un altre oli del món.

La Fira de l’ Olivera i l’Oli sempre ha tingut un caràcter popular, encara que sembla que en estos últims anys es vol atreure també al sector professional.
La Fira sempre ha estat popular, i no volem canviar este aspecte. Tot i això, en les reunions de treball ha quedat clar que també cal atraure un major nombre de professionals del sector per convertir esta cita en un referent del sector a la comarca i els territoris veïns. És a dir, des de l’Ajuntament volem que la mostra no només sigui un punt de reunió dels habitants dels municipis pròxims, sinó que pretenem que aquí troben productors, comerciants, cooperatives, empresaris, exportadors, restauradors… Tots aquells que estiguin vinculats d’una forma o una altra al món de l’oli per potenciar les col·laboracions entre ells. Amb este objectiu, en esta edició 2014 també hem programat un dinar de convivència entre tots els expositors del sector perquè puguin intercanviar opinions, idees i projectes de futur.

Per finalitzar, esperar que funcione de forma correcta i que esta XXVII Fira de l’Olivera i l’Oli sigue un pas més cap al certamen que tots desitgen.
Estic segur que el treball desenvolupat tant per l’Ajuntament com per tots els productors i col·laboradors, als quals vull agrair la implicació que han mostrat en tot moment, donarà els seus fruits i esperem que a poc a poc la Fira vagi convertint-se en la cita que tots desitgem i que no és més que una eina important per a la promoció de l’oli d’oliva del nostre territori. Dit això, m’agradaria convidar a tots els veïns del Matarranya i de les comarques veïnes que s’acosten fins a Calaceit per gaudir de la XXVII Fira de l’Olivera i l’Oli, i del nostre encantador municipi.

Més informació: | |