La Fira de Calaceit vol ser motor i referència de l’oli de varietat empeltre

comarquesnord.cat . Calaceit . diumenge, 27 d'abril de 2014 .
Etiquetes: , ,

El recorregut de Fires del Matarranya ha estat imparable este abril. Tancades les fires temàtiques de Queretes i La Freixneda, l’últim cap de setmana d’abril va ser Calaceit qui va acollir la seua fira especialitzada en agricultura i la cultura de l’oli i l’oliver. Una fira que va reunir milers de persones al llarg del dissabte i el diumenge i que va tindre com a plat estrella la presència d’Ignasi Baucells, cap de cuina del Celler de Can Roca, considerat el segon millor restaurant del planeta. Un Ignasi Baucells que va oferir una classe magistral, cuinant producte de la terra amb oli empeltre, el de casa, desconegut per alguns i considerat el millor oli per molts altres. Precisament, la Fira de l’Oli vol ser el motor de promoció de la varietat de l’oli que es fa aquí.

El cap de cuina del Celler de Can Roca es va mostrar molt entusiasmat de ser convidat a Calaceit, i va apuntar que “per mi avui era molt important fer plats amb els olis d’aquí. Estic molt content de que m’hagin convidat i poder demostrar el que fem al restaurant amb productes d’aquí”. També va reconèixer que va haver d’estudiar-s’ho tot una mica. “A casa sempre jugues amb avantatge. Quan viatges, el destí és diferent, el producte, també. Com també ho és la forma de tractar el producte”. Baucells també va posar en valor l’oli que es fa al Matarranya, de varietat empeltre, similar al d’arbequina. La visita de Baucells va generar molta expectació. Com també la presència de Modesto Lobón, conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó, que va ser la persona encarregada d’inaugurar la fira dissabte. Lobón va posar en valor la nova cultura de l’oli, molt abanderada a Calaceit, i va recalcar que seria molt interessant que “de la mateixa manera que en un restaurant es pot triar un vi, es puga triar també l’oli”, de tal manera que “la cultura de l’oli arribe a la seua màxima expressió”. Al llarg dels dos dies de fira es van fer visites guiades a l’antic molí d’oli i xarrades centrades en el món de l’agricultura.

Des de l’organització, l’alcalde de Calaceit, Josep Maria Salsench, es va mostrar prou content de com va anar tot. “Ens va visitar molta gent”, tenint en compte que “no vam tindre el millor temps i que veníem de Setmana Santa i estàvem enmig de dos ponts. Hem d’agrair també l’esforç que va fer Modesto Lobón per vindre a Calaceit, que tot i que no es va poder quedar a dinar, va inaugurar la fira i va passar el matí per aquí”. La màxima autoritat municipal va recalcar també que s’estan donant passos de cara “a la comercialització del nostre oli”, que és un dels objectius que s’ha marcat la fira. “Tenim un oli de qualitat. És molt bo. Però l’hem de donar a conèixer i vendre’l”. Salsench va considerar la nova normativa d’envasat com un tren que s’ha de prendre. “És un repte que hem de tindre en compte”. Però de la mateixa manera que va dir un conferenciant durant la fira, “caldria fer esforços també en unificar la imatge de la botella. Quan a les mans tenim una botella de cava, sabem que allò és una botella de cava sigui la marca que sigui. I això ho hauríem de fer amb l’oli”.

Més informació: | |