Arrufat demana compromís a Madrid per desbloquejar la crisi dels purins

comarquesnord.cat . Madrid . dilluns, 28 d'abril de 2014 .
Etiquetes: , , ,

El senador del PSOE per la província de Terol, Antonio Arrufat, va denunciar que el govern de Madrid està abandonant una vegada més a les zones rurals i que no ha estat capaç de plantejar cap alternativa seriosa a la crisi oberta per la gestió dels purins. La congelació de les primes destinades a les plantes de tractament i cogeneració de purins del porcell ha encès totes les alarmes, obligant a tancar uns equipaments que feien esta funció de gestió. Arrufat va criticar el PP per rebutjar, amb el seu vot, la moció original de CiU que prèviament havia acceptat una esmena socialista.

En este sentit, Arrufat va defensar l’esmena del seu grup i va explicar que proposava, en primer lloc, impulsar negociacions i acords entre Govern i les associacions d’energies renovables, cogeneració i impacte ambiental dels purins, amb l’objectiu de trobar alguna solució. Arrufat va demanar al grup popular un plantejament seriós i a llarg termini que abandone l’actual política economicista de pensar a curt termini. L’actual crisi de gestió de purins està posant en perill, al seu entendre, un sector que pot arrossegar la pèrdua de milers de llocs de treball.

A través d’esta esmena, el senador socialista també va demanar que s’instrumentés d’una forma transitòria, fins que les plantes actuals o futures -com les de Pena-roja i Vall-de-roures- de tractament entren en funcionament, fórmules que ajuden al trasllat de fems des de les zones ramaderes a les més pròximes de producció cerealista, zona demandant de purins. Arrufat també va apostar per propostes que eliminen el caràcter retroactiu de la normativa legal del Ministeri d’Indústria, i aplicar una moratòria per permetre buscar solucions alternatives. Arrufat va recalcar la necessitat de mantindre l’activitat porcina, mantindre les plantes de purins i, així, evitar la contaminació d’aqüífers.

Més informació: | | |