El PAR aposta per les plantes com a millor solució en la gestió dels purins

comarquesnord.cat . La Freixneda . dilluns, 28 d'abril de 2014 .
Etiquetes: , ,

La crisi de la gestió dels purins, motivada pel tancament de les plantes de tractament de residus ramaders degut a la supressió de les primes, ha encès totes les alarmes en el sector porcí d’Aragó i de l’estat espanyol. A nivell autonòmic, quatre plantes s’han vist forçades a tancar. I quatre més -finalitzades o pendents d’obra- entrarien en la mateixa situació. Convergència i Unió va presentar recentment una moció al Senat, demanant solucions per al medi rural. En este aspecte també s’hi va referir José María Fuster, senador del PAR per la província de Terol, qui va recordar que “al Matarranya tenim dos espais que pretenen resoldre un problema d’impacte ambiental”, com són la planta de Pena-roja i la planta de Vall-de-roures. Per a Fuster, estes plantes “són una solució mediambiental extraordinària i que generen energia, que també és interessant”.

Fuster va ser prou crític, i va denunciar que “no entenem com ha pogut passar això, que no s’atenguen estes qüestions”. El senador del PAR va afegir que “vam tindre l’oportunitat de parlar amb els gestors d’empreses de cogeneració. La rendibilitat de les plantes ara no existeix. I l’empresari ha decidit tancar-les”. Per tant, “s’ha generat un problema mediambiental que hem de resoldre. Probablement posaran ajudes pel metre cúbic de purins”. Mesures, però, que “encara desconeixem”. José María Fuster va incidir en què “el sector del porcell és molt important, i les plantes serien una magnífica solució”. Més si hi ha les inversions públiques fetes. “Tenim unes inversions creades i que són idònies” per a la gestió dels purins. El problema real és que ara “han canviat les regles del joc. Les primes han desaparegut. I si no actuem, tindrem un problema”.

José María Fuster va considerar el trasllat de purins com a últim recurs. “Si les plantes no poden funcionar, només ens queda el transport. Però això té uns límits econòmics i també de sobre-capacitat. Per tant, la primera solució serà sempre recuperar les plantes. Ara estan mirant fer un decret d’ajuda de 2 a 4 euros per a les dos vies. Però també hem de pensar en els aqüífers, que tenen problemes, i ho hem d’evitar. Tampoc podem abocar més de la quantitat que tolera la terra”.

Més informació: | |