Morella prepara un pont amb diverses activitats culturals i la celebració de la Rogativa

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 29 d'abril de 2014 .
Etiquetes:

Morella es prepara per viure un pont de maig amb un gran protagonisme per a les activitats tradicionals i culturals. El cap de setmana, serà el torn per a la Rogativa, romeria que realitzen els veïns i veïnes de la localitat fins a Vallivana, per agrair a la Mare de Déu l’alliberament de la pesta de fa més de tres segles. Abans, s’inaugurarà la zona de barbacoa i jocs de la part exterior de l’Espai Firal (dijous), es podrà gaudir de la pel·lícula “Conte d’hivern” o es presentarà el llibre de Manuel Salvador, “Síntesi de les Guerres Carlistes” (divendres). A més, aquests dies també es podrà gaudir de tota l’oferta cultural i patrimonial de la localitat.

La Rogativa és una de les activitats assenyalades en el calendari festiu anual dels morellans i morellanes. En aquesta romeria, es recorren els més de vint quilòmetres que separen Morella i Vallivana. En la jornada de dissabte, els rogativeros realitzen el recorregut fins al Santuari en el què es troba la Mare de Déu de Vallivana. Allà, es venera a la vesprada i se li torna a agrair el miracle que va obrar fa més de tres segles, a l’alliberar a la població d’una pesta. En la jornada de diumenge, el recorregut es realitza a la inversa, partint de Vallivana i finalitzant a Morella. Cal 20140429_llibreguerrescarlistes_333xrecordar que els autobusos de l’Ajuntament, partiran de Vallivana a les 7 de la vesprada de la jornada de dissabte i des de Morella, a les 7 del matí de diumenge.

. Manuel Salvador i les Guerres Carlistes

Manuel Salvador va ser un militar nascut a Castelló que va dedicar part de la seva vida a l’estudi de Morella publicant nombrosos textos tant en AMIC, com en la socidad Castellonenca de Cultura. Salvador va morir fa un any i va ser una de les persones que millor coneixien el Castell de la localitat i les guerres carlistes. El seu últim treball, “Síntesi de les Guerres Carlistes” veurà la llum el proper divendres a les 20 hores, a la Llotja de l’Ajuntament. Cal recordar que l’alcalde de Morella va concedir la Creu de Santa Llúcia a títol pòstum, a Salvador, per tot l’estudi i treball per Morella i per l’estima que tenia per aquesta ciutat. També cal assenyalar que per voluntat de l’autor i de la seva família, la recaptació d’aquest llibre es destinarà a millorar el castell de Morella i, que en l’actualitat, el Saló del Carlisme de la fortalesa, es pot visitar gràcies al seu treball i el seu somni d’exposar diferents peces d’aquestes guerres.

Finalment, recordar que el proper dijous, a les 11:30 hores, tindrà lloc la inauguració de la zona de barbacoa i jocs, que compta amb una part dedicada al públic infantil, amb els gronxadors, i una altra a la gent gran, amb la petanca. Aquestes han estat reivindicacions expresses dels consells dels xiquets i de la gent gran.

Més informació: