Sant Cristòfol de La Todolella tindrà enguany a la Dansa Guerrera

comarquesnord.cat . La Todolella . dimarts, 29 d'abril de 2014 .
Etiquetes: , ,

Todolella viurà aquest dijous dia 1 de maig una jornada especial. Es commemoren els 25 anys de la declaració de la Dansa Guerrera com a Patrimoni Històric Cultural. El 1989, quan va tenir lloc la declaració la Dansa Guerrera i Les Gitanetes ascendiren a peu fins a l’ermita de Sant Cristòfol de Saranyana , rememorant l’ascensió que ja es va celebrar el 1943.

25 anys després, el 1 maig 2014 veïns de Todolella, la Dansa Guerrera i Les Gitanetes també realitzaran a peu el camí d’ascensió fins a l’ermita. La processó sortirà de Todolella a les 8 del matí. En el recorregut es ballarà en Saranyana i al Planet de Casanova.

A l’ermita de Sant Cristòfol un comitè de benvinguda rebrà la processó. Després de la missa es repartirà el rotllo.

De manera extraordinària es representarà la recepció de l’àngel i un sainet amb la presència del pastor, l’amo i el galant. Els dansaires, a més, reciten unes entradetes o comiats, seguint reminiscències del ball aragonès.

Els veïns de Todolella i els membres de les danses fa dies assajant i preparant el recorregut, així com les interpretacions. De l’ascensió de 1943 es conserven algunes fotografies. El 1989 es va documentar en fotografies i en vídeo.

La Dansa Guerrera de Todolella i la de les Gitanetes tan sols ballen al poble el 24 d’agost, amb motiu de Sant Bartomeu. És per això que aquesta celebració adquireix encara més relleu.

Més informació: | |