Combats i vida medieval a la Mare de Déu de la Font

comarquesnord.cat . Pena-roja . dissabte, 3 de maig de 2014 .

El Santuari de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja va acollir a inicis de maig una recreació medieval molt atractiva. La proposta, impulsada per la gestoria de la Mare de Déu i en la que van participar persones arribades de Castelló, València, Euskadi, però sobretot del Baix Aragó, constava d’un campament d’una tropa militar i d’activitats que van atraure molt de públic. La batalla entre cavallers, prevista al claustre, va portar molt de públic. En ella, els recreacionistes van mostrar la indumentària medieval, així com els escuts i les armes més freqüents. Durant l’aixecament del campament medieval els recreacionistes també van fer les tasques pròpies en aquells assentaments, com fer el dinar, preparar les armes o anar a buscar aigua.

Gonzalo García, membre del grup recreacionista, va explicar que “hem volgut mostrar què és un campament de setge d’una tropa militar, fent la seua vida quotidiana, tant d’àmbit civil com militar”. Un campament que va reunir unes 35 persones vingudes de diferents territoris, encara que molts d’ells eren d’Alcanyís. Pel que fa a l’afició per estes activitats, García va reconèixer que “és un món freak” que va entrant per l’afició a pel·lícules. “Almenys, és el meu cas. De com es pegaven a l’Edat Mitjana, de les armes que utilitzaven…” García va recordar també que “la pena de les recreacions és que s’associen molt a mercats medievals o a espectacles que poc han de veure en la manera de vida d’un campament”.

Un món, el de la recreació, que fa ús d’armes i ferramentes originals. “Tot és real. I ens basem en gravats, en escrits o imatges que podem trobar. Per exemple, un còmic no valdria. Necessitem documentació que tingui rerefons històric. I si no tens imatges, pots errar en l’adaptació que has fet de la teua arma”. L’experiència va ser molt enriquidora i va portar molta gent fins a la Mare de Déu de la Font de Pena-roja. El públic infantil, el més agraït, encara que va participar gent de totes les edats. Gonzalo García va recalcar que el claustre és perfecte per fer combats. Li dóna un gran atractiu”. Satisfacció també des de l’organització, que no descarta convertir-ho en un acte anual. Al llarg del 2014 la Mare de Déu de la Font també aplegarà exposicions a l’ermita de dalt.