Els veïns del Matarranya es bolquen amb una de les fires més emblemàtiques del territori

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . diumenge, 4 de maig de 2014 .
Etiquetes: ,

Per comprar uns xurros per berenar. Per quedar amb els amics, a qui fa setmanes que no veus. Per amanir el planter de l’hort. Per regalar un joguet al nebot. Per mostrar-li al fill el bestiar i els animals de la comarca… Van ser diverses les excuses per visitar la Fira Ramadera i Comercial de Vall-de-roures. Un mercat tradicional que va reunir milers de veïns de la comarca i de territoris de la vora coincidint amb el primer cap de setmana de maig. Una fira que ha complert 700 anys de vida i que, una edició més, va ser de les més participatives que es fan pel Matarranya. Sobretot el diumenge, predominant un sol radiant i el bon temps.

L’espai comercial va ocupar la Avinguda Hispanitat i els carrers paral·lels, acumulant-se més de 220 parades on podíem trobar de tot. Bijuteria, roba interior, joguets, torrons, corretges, rellotges, samarretes… Un espai comercial que es va complementar amb la carpa ramadera amb gran varietat d’animals i de races d’ovelles. A la vora de la carpa hi havia Establo de Crystal, que feia passejos amb cavalls, així com l’espai dedicat als gossos pastors, que diumenge van fer una exhibició amb ànecs i ovelles que va ser seguit per un públic entusiasmat. Dos espais tradicionals als que enguany s’hi va sumar un tercer. Parlem de la zona empresarial, impulsada per empresaris locals i l’Associació d’Empresaris del Matarranya, i ubicada a la Pista Montecarlo. Espai expositiu que es va complementar amb una barra gestionada per la Junta de Sant Cristòfol i xarrades centrades en alarmes, sistemes de seguretat i el món digital.

Satisfacció des de l’organització. Enrique Segurana, regidor de festes, va destacar que “estem molt contents perquè ens ha acompanyat el temps, els visitants i els expositors. Estem molt feliços”. Segurana va recordar que “la fira s’ha consolidat com un punt de trobada”, i els moments més imprevisibles són el que “la fan tan especial. Els de Penya el Coscoll s’han liat a cantar jotes i ha sigut molt emocionant”. O l’arrós de la Torre del Visco, que “feia un olor que enamora”. Orgullosos de la Fira de Maig. I és que “la fira no és una institució. És un poble”, va recordar Segurana. Per la seua part, Carlos Boné, alcalde del municipi, va destacar que “ha fet molt bo i estem molt contents perquè ha hagut molt de públic”. Una fira ramadera que va distingir els pastors que porten els seus animals a la mostra i que segons Boné “és un reconeixement al treball i l’aportació que fan els pastors. Són una pota molt important de l’esdeveniment”.

Pel que fa als premiats per les millors races enguany es va distingir Fernando Millán en raça ojinegra, Cristian Cuella en maellana i Ángel Muñoz en aragonesa. A la vegada, l’Associació de Pastors del Matarranya va guardonar Comarca del Matarranya per la seua aposta pel sector primari. En este sentit, el seu president, Alberto Riba, va agrair la col·laboració de Comarca amb projectes com el Banc de Terres, i va posar en valor el paper del pastor. Riba va defensar que “no deixen de ser persones que treballen al monte, sobre el terreny, gent que fa una labor molt important, recuperant montes i vertebrant el territori”. A més, va fer menció a la pròxima fira de Ramadera Extensiva que acollirà la Vall del Tormo. “Les fires són un bon altaveu. No n’hi ha cap d’estes característiques en tota Espanya. I natres, en tot el que podem, els ajudarem”.

Més informació: |