Vallibona va visitar Sant Marquet

comarquesnord.cat . Vallibona . diumenge, 4 de maig de 2014 .
Etiquetes: , ,

Aquest costum s’havia perdut en 1922, però ara fa set anys, els col·lectius Amics de Vallibona i Avinsilona van impulsar la recuperació d’aquest monument, i amb ell es va recuperar també el costum de visitar l’indret al voltant del 25 d’abril, festa de Sant Marc. Enguany s’ha retardat un poc, i la visita s’ha produït aquest diumenge 4 de maig. Aquest col·lectiu ha impulsat la recuperació d’altre Peiró, el de Sant Bernabé, però aquest no té rogativa.

La recuperació del patrimoni de Vallibona, és una de les accions que porta a terme aquesta associació junt amics de Vallibona. Amb la complicitat de l’Ajuntament ja fa anys que s’han proposat també recuperar Santa Agueda, un dels pocs exemples de Romanic que queda a la Comunitat. Estan disposats, com han fet a Sant Domingo, posar la mà d’obra i els materials a través de l’aportació voluntària dels veïns. No obstant això, la Generalitat, de moment, no dòna el permís.

Després d’escoltar missa en la església de la localitat, els veïns es reuneixen a la plaça de Sant Antoni, per començar la rogativa. La processó, que encapçala la creu i les banderes de Sant Domingo, i Santa Agueda o Agata, empren la pista de Rossell. El Peiró o prigò com ací es diu, de Sant Marquet està a uns dos quilòmetres del poble, però per arribar haurem de pujar un camí en pendent que ens deixa veure eixa contornà encisadora del terme de Vallibona, part del parc natural de la Tinença.

 

Vallibona va visitar Sant Marquet

"La rogativa es va recuperar fa set anys", apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

L’origen d’aquesta celebració es deu, segons recull la tradició, al fet que uns llops es van menjar un xiquet i per què no tornarà a passar es va alçar aquest Peiró en honor de Sant Marc Evangelista.

Amagat entre carrasques i aromàtiques, apareix aquest monument de pedra amb la imatge del sant. Des d’ací el capellà, Mossén Paco Vives, fill de Vallibona, va fer la benedicció del terme en prevenció de mals oratges, tronades i sequeres.Mossèn Paco, no va triar la litúrgia habitual. Va triar textos literaris que reafirmen la identitat d’un poble que sap mantenir els seus costums, i estima el seu patrimoni.

Després es repartia pa beneït en forma de rotllo, i un traguet d’aigua, de vi o de moscatell, per emprendre després la baixada al poble.

Més informació: | |