El majoral de Sant Isidre li demana pluja al Sant

comarquesnord.cat . Vilafranca . dissabte, 17 de maig de 2014 .

Vilafranca visitava en rogativa el Peiró de Sant Isidre, situat a la partida del mas de Capdestany, molt a prop de la carretera CV-15. Aquest peiró es troba a uns 5 kilòmetres de Vilafranca i la gent es desplaça fins allí majoritàriament en vehicles, encara que hi ha qui prefereix fer el recorregut a peu per l’antic camí. Sant Isidre és el patró dels llauradors i de la ciutat de Madrid i la seua festa té lloc el 15 de Maig. A Vilafranca habitualment es celebra el dissabte posterior al dia 15, encara que antigament es feia en diumenge. Des de fa uns 10 anys aproximadament, la visita a Sant Isidre es realitza en dissabte. La d’enguany, com tots els anys, ha estat molt participativa.

A les 5 de la vesprada, el capellà de Vilafranca iniciava la celebració demanant a Sant Isidre la protecció de les terres de cultiu i continuava amb la benedicció dels punts cardinals.

Seguidament eren beneïts els panets, que en aquesta oportunitat eren repartits pel majoral Andrés Casanova i els seus familiar, encarregats d’organitzar el Sant Isidre de 2014. Amb el cants dels gojos a Sant Isidre es tancava l’acte religiós als peus del peiró.

 

Vilafranca visita el perió de Sant Isidre

"El majoral de la festa Andrés Casanova demana pluja al sant", apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

El majoral de Sant Isidre s’encarrega d’organitzar tot el necessari per a la festa. Pintar el peiró i fer els panets solen ser les feines principals. Andrés Casanova ha estat ajudat per la seua família en els preparatius de Sant Isidre. Així, la seua dona i els tres fills amb les respectives families estarien junt a ell en la festa de Sant Isidre i repartirien també els panets. Altres veïns dels masos de la zona també ajuden al majoral.

Per a Sant Isidre sempre hi ha majoral, ja que existeix una roda entre els propietaris de terrenys en aquesta zona. Andrés, que compta amb terrenys a Capdestany, Torre Barreda i mas la Carrasca, encara no havia segut mai majoral, encara que els seus avantpassats si.

La falta de pluja en aquesta primavera de 2014, va estar molt present en la celebració de Sant Isidre. Fins i tot el majoral va demanar al sant que ajude a que plogue el més aviat possible.

Amb el tradicional berenar de socis de Sant Isidre al mas de Capdestany, es tancava la celebració d’esta rogativa al terme de Vilafranca. Les rogatives a Vilafranca es tancaran el 9 de juny amb la Pasqua del Llosar.