L’alcalde de Vilafranca demana la inclusió del municipi al Parc Cultural de la Valltorta i demana un pla de difusió d’aquest Patrimoni de la Humanitat

comarquesnord.cat . Vilafranca . dimarts, 20 de maig de 2014 .
Etiquetes: , , ,

La troballa de 12 figures rupestres en el terme de Vilafranca ha tingut difusió nacional. Per dur a terme la investigació Vilafranca ha recorregut a fons del Ministeri de Cultura davant de la “falta d’interès i ajudes per part de la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló”, segons ha relatat l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena.

En aquest sentit l’alcalde ha demandat a la Generalitat Valenciana que aposte realment per la difusió de les pintures rupestres a tota la Comunitat. “Tenim un patrimoni de la humanitat , que desperta un gran interès entre visitants i comunitat científica. Però des de la Generalitat no es promociona. Les pintures rupestres de Morella la Vella estan tancades, el Museu de la Valltorta va perdre visitants l’any passat i no hi ha un programa clar que done a conéixer aquest patrimoni i que fomente la investigació”.

Tena creu que s’han de prendre com a exemple iniciatives que han funcionat com el Parc Dinópolis de Terol, que ha posat al mapa a les comarques veïnes i que porta a terme un pla específic de recerca. De fet, paleontòlegs de la Comunitat Valenciana que no poden investigar per la falta d’ajudes del Consell estan treballant a Terol. Respecte a la Diputació de Castelló l’alcalde de Vilafranca ha mostrat el seu suport a iniciatives que pretenen aconseguir noves declaracions de Patrimoni de la Humanitat per la província. Però al mateix temps, Tena ha demanat a la institució provincial que “les pintures rupestres que ja compten amb aquest reconeixement de la Unesco rebin el mateix suport institucional i econòmic ”

. Iniciativa parlamentària
En aquest sentit Vilafranca sol·licitarà ser inclosa en aquest parc cultural i demandarà que passe de ser una figura retòrica a tenir activitat en la promoció dels jaciments rupestres. Per incidir en la matèria, i en la seva condició de diputat autonòmic, Óscar Tena presentarà una iniciativa parlamentària perquè l’art rupestre, com a Patrimoni de la Humanitat, passe a ser un objectiu prioritari, tant en la recuperació de línies d’investigació, com en la promoció i difusió. Tena concretarà la seva petició en l’impuls del Parc Cultural de la Valltorta, dotant-lo de pressupost.

L’alcalde de Vilafranca creu que “no s’ha de desaprofitar la riquesa turística que poden suposar aquestes troballes i els ja existents. La manca d’inversions per a la seva posada en valor és manifesta per part de l’administració provincial i autonòmica. Aquesta situació s’ha de corregir “.

Més informació: | | |