Les “Converses de Morella” i el Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista es presenten a Barcelona

comarquesnord.cat . Barcelona . dijous, 29 de maig de 2014 .
Etiquetes: , , ,

Carles Magraner, director de Capella de Ministrers, Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, i Agustín Domingo, director de la Universitat Menéndez Pelayo de València, han presentat avui a Barcelona la tercera edició del Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista de Morella (Early Music Morella) i els actes de commemoració del 600 aniversari de la trobada més important que ha albergat la ciutat dels Ports: Converses de Morella. Aquest acte, celebrat al Palau del Baró de Quadras de l’Institut Ramon Llull, s’ha tancat amb una actuació de dos dels professors del certamen: Carles Magraner amb la viola d’arc i Alfred Fernández amb la viola de mà. La presentació també ha servit per conèixer més detalls de la commemoració de la trobada entre el papa Benet XIII, Sant Vicent Ferrer i Ferran I d’Antequera, que s’està celebrant en aquest 2014 i on els principals actes es desenvoluparan al voltant del curs. D’aquesta manera, Morella combinarà l’oferta patrimonial i gastronómica, amb teatre, conferències, exposicions o concerts, el que suposarà una clara potenciació turística i cultural de la ciutat durant els mesos de juliol i agost.

La tercera edició del Curs Early Music Morella, que tindrà lloc del 19 al 24 de juliol, organitzada per les Associacions Culturals Comes i Expositio, pren com a punt de partida la celebració d’aquesta efemèride, que ret homenatge als tres personatges que tan decisius van ésser en l’esdevenir de l’edat mitjana occidental. Els seus parlaments van durar 40 dies a Morella per convèncer al papa que abdiqués del tron ​​de Pere. Va ser el moment en què Europa va mirar al cor de la Corona d’Aragó, a Morella, i on aquesta localitat va congregar milers de persones, que estaven expectants perquè es trobés una solució al Cisma d’Occident, crisi més important de l’Església catòlica. Per això, Morella ha organitzat actes durant tot l’any per divulgar la importància dels esdeveniments històrics i, el gruix d’ells, tindrà lloc durant l’estiu; com ara el Curs i Festival de Música Medieval i Renaixentista.

El primer edil morellà, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “la unió entre la història i el patrimoni de Morella i el talent dels professors i alumnes d’aquest curs, és una combinació perfecta que ens trasllada a l’època Medieval”. A més, afegia que “la segona edició del curs i festival ja va consolidar aquesta important cita al mes de juliol a Morella i aquesta, estic segur que superarà la qualitat i participació de les anteriors i servirà per commemorar la principal trobada que ha albergat Morella; la que va reunir al papa Lluna , el rei Ferran d’Antequera i Sant Vicent Ferrer a 1414 per intentar solucionar el Cisma d’Occident”.

. Un luxe de professors
Early Music Morella s’ha consolidat a nivell internacional com un curs de referència en l’especialització de l’ensenyament de la música antiga en criteris històricament documentats. Del cartell de professors destaquen noms internacionals com el d’Anne Smith, des de la Schola Cantorum Basiliensis, Pedro Teixeira des de Portugal, o la soprano italiana Elisa Franzetti, entre d’altres vinguts des del Conservatori Superior de la Haya i altres especialistes com Carles Magraner, a la direcció del Curs i com a professor de viola d’arc, Joaquín Guerra, des del Conservatori de Música de Girona amb les xirimies, o l’especialista en cant gregorià Juan Carlos Asensio, professor de l’ESMUC.
Paral·lelament es desenvoluparà un seminari de música tradicional que comptarà amb el reconegut percussionista Glen Velez que, amb quatre premis Grammy a les esquenes, formarà en ritmes tradicionals a tots aquells que, juntament amb la veu de Mara Aranda amb el repertori sefardita i del Mediterrani, vulguen apropar-se a les músiques tradicionals.

De totes les activitats que es realitzaràn dintre Early Music Morella destaca el Festival de Música Antiga. Un total de 8 concerts que tindràn lloc a espais històrics de la vila medieval de Morella com la basílica arciprestal o el convent de Sant Francesc. Capella de Ministrers encetarà el curs amb el programa especial Timete Deum: l’Apocalipsi dels antipapes, que conmemora el VI centenari del Concili de Constança. Per clausurar el Curs es representarà la Dansa de la Mort de Morella, en clara rel.lació amb la del Llibre Vermell de Montserrat, a càrreg dels professors i alumnes participants a Early Music Morella. Tot un espectacle per als sentits que tindrà lloc al convent de Sant Francesc, on actualment es conserva el fresc que representa aquesta particular dansa. La realització d’Early Music Morella és possible gràcies a l’Associació Cultural Comes en col.laboració amb l’Ajuntament de Morella, la Universidad Internacional Menéndez Pelayo, la Universitat Jaume I de Castelló, CulturArts, Diputació de Castelló, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, la Societat d’Artistes Intèrprets o Executants, l’Institut Superior d’Ensenyaments Artís.

Més informació: | | |