Víctor Amela: “El paper d’Ovidi va ser posar l’erotisme, la sensualitat, l’amor sexual a les relacions de parella”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dissabte, 31 de maig de 2014 .
Etiquetes: , ,

El dissabte 31 de maig, el Matarranya va comptar amb una visita de luxe. El consolidat periodista i tertulià televisiu Víctor Amela va estar a la Llibreria Serret, on va portar la seua nova novel·la. Després de l’aclamada El càtar imperfecte, Amela ha publicat ara Amor contra Roma (Edicions B), una apassionant història que ens regala un viatge a la Roma de fa 2.000 anys. La Roma de l’emperador Cèsar August. La Roma del circ. La Roma dels gladiadors. Però també la Roma d’Ovidi, un poeta que va revolucionar el món de la sensualitat, l’erotisme i l’amor.

Segons va explicar Víctor Amela, en ‘Amor contra Roma’ “trobareu l’autèntica història de la pugna que va haver entre l’emperador August, l’home més poderós del món, i un humil poeta que es deia Ovidi i que amb la seua obra va inquietar l’emperador fins al punt que va decidir enviar-lo a la fi del món”. El periodista i escriptor va afegir que “la història de com va anar aquesta lluita encara avui és un enigma per a molts historiadors. Jo m’he permès reconstruir aquesta història com a novel·lista i arribar a la conclusió de que aquella lluita entre un home de poder, August, i un home d’amor, Ovidi, és l’origen de la parella moderna occidental. L’origen de les relacions de parella entre home i dona tal i com avui les coneixem”.

Un viatge de 2.000 anys que s’aconsegueix rescatar “llegint els autors coetanis que, per sort, podem trobar”, va afegir Amela. Tenim Suetoni, que “ens explica com era la família imperial”. Molta documentació que “permet conèixer la gastronomia de l’època, l’urbanisme, el circ, els prostíbuls… Creuant tota aquesta informació podem reconstruir la Roma d’ara fa 2.000 anys. La Roma a la que arriba un jove emigrant iber nascut a les nostres terres que decideix ser poeta a Roma”. En ‘Amor contra Roma’ inclús trobarem “un plànol de com era la Roma d’August. En aquells carrers, en aquells fòrums i places faig que es moguin els personatges d’una intriga històrica que recomano molt”. Amela va recordar que llavors “Roma era el centre del món conegut, que anava de Galícia fins a la Mesopotàmia, del Danubi al nord d’Àfrica”.

. La prèdica d’Ovidi

Ovidi era un poeta passional i apassionant. Per a Víctor Amela no només té un paper clau en esta novel·la, sinó també en la història de la humanitat. En la nostra història. L’autor va defensar que Ovidi “predicava que l’home havia de donar plaer a la dona. És la primera vegada a la història que un home diu que la dona té plaer i que està bé procurar-li aquest plaer. Això forma la base de la nostra cultura sentimental. Ovidi diu que el plaer autèntic únicament es dóna quan l’home i la dona cauen vençuts a la vegada al llit. Això és revolucionari”. L’autor va anar més enllà, i va considerar que “el paper d’Ovidi va ser posar la sensualitat, l’erotisme, l’amor sexual a les relacions de parella. Abans, el sexe era únicament entre l’home i una prostituta, una esclava i amb la seua parella però sense plaer. Només com a sexe reproductiu. A partir d’Ovidi, l’afecte eròtic entra en la relació de parella”.

Més enllà d’esta teoria, l’autor de ‘Amor contra Roma’ va defensar que “avui en dia hem recuperat l’ensenyança d’Ovidi. Estem en un període de llum. I crec que no hi ha un període en aquests 2.000 anys que se sembli més al període de la Roma d’Ovidi que aquest període actual que estem vivint”. Pel que fa a l’èxit de la novel·la, Amela s’ha mostrat molt sorprès. “Pensava que agradaria més a gent interessada amb la història i amb Roma. Però agrada a tothom. Agrada als públic jove perquè explica una part de la història que no els han explicat a l’institut. Agrada a les dones perquè descobreixen d’on prové el dret que tenen al seu plaer. Agrada als homes perquè entenen aquesta lluita entre el poder i l’eròtica. Agrada als lectors als que els agrada la filosofia i la poesia. Agrada als que els agrada la història”.

Més informació: | |