José M. Timoneda: “La fira és fruit de la col·laboració entre veïns, ramaders, associacions i ajuntament”

comarquesnord.cat . la Vall del Tormo . dilluns, 2 de juny de 2014 .
Etiquetes:

Els pròxims dies 7 i 8 de juny el municipi de la Vall del Tormo acollirà la primera Fira de la Ramaderia Extensiva. La mostra, que pretén ser un suport per a tots els ramaders de la comarca del Matarranya, és el resultat de molts mesos de treball conjunt entre ajuntament, associacions, veïns i ramaders. Pocs dies abans de la celebració de la fira, José Miguel Timoneda, alcalde de la Vall del Tormo, ens explica com serà esta I Fira de la Ramaderia Extensiva.

Els dies 7 i 8 de juny, la Vall del Tormo celebrarà la seua primera Fira de Ramaderia Extensiva. Com surt la idea d’organitzar una mostra en el municipi?
La idea d’organitzar una fira ja feia anys que estava present, encara que no teníem molt clar com fer-ho i quina temàtica donar-li. Un dia va vindre un pastor del municipi i ens va proposar dedicar-la a la ramaderia extensiva. Des d’un primer moment a l’ajuntament ens va parèixer una proposta positiva. Ens vam reunir amb totes les associacions del municipi i els vam comunicar esta possibilitat. Tots es van mostrar disposat a ajudar i a participar, així que vam començar a treballar-hi. El que teníem clar des del consistori era que una activitat així no es pot fer sense la col·laboració dels veïns i les associacions del municipi. I en este cas en particular sense l’ajuda i la col·laboració dels pastors de la nostra comarca.

Organitzar una fira per primera vegada sol ser complicat. Com ha anat el procés?
La veritat és que portem treballant des de fa mesos. En primer lloc, vam haver de dotar-nos d’un reglament de fira i legalitzar-la. Al ser ramadera es necessiten una guies i diferents permisos. Per a això, he de reconèixer la gran ajuda que ens han brindat els pastors del territori perquè natres no sabíem com funcionava. Una vegada solucionat això, vam començar a treballar en l’exposició ramadera que finalment anirà en una nau que ens cedeix un veí del municipi i en la qual veurem animals de les races autòctones d’Aragó gràcies, una vegada més, al que ens han ajudat els ramaders. Finalment, entre veïns, ajuntament i associacions es van anar perfilant els diferents actes paral·lels a la mostra i també com ens organitzaríem entre tots perquè estos dies tot vagi perfectament.

Després de tot este treball, què és el que trobarem a la fira?
Com he dit, el punt central serà l’exposició central, on trobarem 24 lots d’animals. Entre ells veurem ovelles de la raça Maellana, Ojinegra i l’Aragonesa, les races autòctones d’Aragó que són les que volem potenciar i que vindran de diferents punts de Terol, de Saragossa i Osca. D’altra banda hi haurà una zona d’expositors on es podran trobar tot tipus de productes vinculats a la ramaderia i també a l’agricultura, des de matalassos de llana fins esquellots i formatges passant per altres productes del territori. En esta zona, des de l’Ajuntament hem donat la possibilitat d’exposar a les empreses del poble ja que creiem que és important recolzar i que estiguen presents a la mostra. Finalment, i al marge de recinte firal, també s’obrirà el Centre d’Interpretació de la Ruta dels Ibers, el Museu del Pastor i l’antic ajuntament, on es podrà observar l’exposició fotogràfica “Entorn, paisatge i medi ambient” de la Comarca del Matarranya, així com una mostra de manualitats fetes per veïnes de la localitat.

Els expositors i la zona ramadera s’ubicaran a la zona del pavelló poliesportiu, que serà en punt central de la fira.
Sí. Encara que ens hagués agradat poder instal·lar la fira al centre del municipi perquè els visitants veiessin la zona més històrica del nucli urbà, la zona del poliesportiu és molt més adequada. Per un costat, perquè la nau on estarà l’exposició ramadera es troba en esta zona. I per l’altre, perquè si el temps no acompanya al poliesportiu els expositors estaran a cobert i no hauran de marxar. Encara així, en obrir el Centre d’Interpretació, el Museu del Pastor i l’antic ajuntament, que estaran molt ben indicats, esperem que els visitants s’apropen a estos tres punts i de pas coneguen una mica més el nucli urbà de la Vall del Tormo.

Hem parlat de la mostra física, però també s’han programat diferents activitats paral·leles durant tot el cap de setmana.
La idea era fer diferents actes durant els dos dies per fer la fira més atractiva per a tots. Dissabte s’obrirà la fira a les 10 del matí i a les 11 tindrà lloc la inauguració oficial. Ja a la tarde, a les cinc, es faran una exhibició d’ensinistrament de gossos pastors, a les set hi haurà una conferència a càrrec de la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente i a les deu tots els presents podran degustar carn de corder a la brasa gràcies a la col·laboració de ARAMA, AGROJI i UPRA. Diumenge tindrem exhibicions d’esquilada d’ovelles de forma tradicional i actual durant tot el matí, a les 12 tindrem exhibició de com treballen els pastors de l’Escola Canina Yeleen i a les dos i mitja s’entregarà el primer “Premi per la Defensa de la Ramaderia Extensiva” d’Aragó i el primer “Premi a l’explotació ramadera i el pastor que segueix mantenint els sistemes extensius”. Estos premis han estat decidits pels pastors implicats a la fira i ja podem anunciar que el senador per Terol, Antonio Arrufat, rebrà el primer, i Juan Ramón Boj Filloy, pastor de la Vall, el segon. Finalment, després de l’entrega de premis es podrà degustar una caldereta tradicional gràcies a Oviaragón – Grupo Pastores.

Diversitat d’actes en esta I edició. Què s’espera d’esta fira?
Natres esperem que, per un costat, esta fira sigui un suport per als pastors, als quals he d’agrair la seua implicació i col·laboració. I per un altre que la gent es mogue, que vinguen al poble, que els veïns del municipi la visquen, s’ho passen bé i tot surto com esperem. Evidentment, si té bona acceptació i tenim un nombre acceptable de visitants, doncs millor. Però sincerament, per al poble crec que aconseguir organitzar esta primera edició de la fira ja és tot un èxit.

Finalment, suposo que convidar a tots els matarranyencs que coneguen esta Fira de la Ramaderia Extensiva de la Vall.
I tant. Convidem a tots els veïns del Matarranya i comarques veïnes que vinguen a la Vall del Tormo a gaudir de la fira i també a conèixer el nostre municipi. Els rebrem amb els braços oberts.

Més informació: