Carmen Agud: “No podem hipotecar el futur dels nostres fills. Apostem per les energies renovables”

comarquesnord.cat . Fontdespatla . dijous, 12 de juny de 2014 .
Etiquetes:

Fontdespatla celebrarà els pròxims 13, 14 i 15 de juny la cinquena edició de la seu Fira de l’Energia en el Medi Rural. Una fira temàtica que amb el pas dels anys s’ha convertit en un punt de trobada i de debat sobre l’eficiència energètica, les últimes novetats en ecologia i sostenibilitat i el món de les energies renovables. Al recinte firal i a l’espai empresarial se li sumarà enguany el Primer Congrés d’Energia i Estalvi. S’hi tractaran una infinitat de matèries, entre elles les energies renovables, la tècnica del fracking i els nous sistemes de bioconstrucció. Este congrés estarà presidit pel conseller d’Indústria i Innovació del Govern d’Aragó, Arturo Aliaga.

Els pròxims 14 i 15 de juny tenim una cita amb la Fira de l’Energia en el Medi Rural. A poc a poc la fira s’està fent gran, i amb els anys els veïns se l’han fet seua. Com es prepara esta cinquena edició?
Fins ara hem anat amb peus de plom. No sabíem si la fira es consolidaria o no. Hem viscut uns anys difícils per a tothom. Però a poc a poc la fira està creixent. I estem molt contents perquè enguany celebrarem la cinquena edició de la Fira de Fontdespatla. Serà els pròxims 14 i 15 de juny. Al recinte firal hi haurà les empreses energètiques. A més, tots els anys preparàvem un conjunt de xarrades que s’impartien a al llarg del cap de setmana. Enguany hem anat una mica més enllà i acollirem un Congrés de l’Energia.

En què consistirà este Congrés de l’Energia i l’Estalvi?
Enguany hem comptat amb una gran col·laboració. El Grup d’Acció Local Baix Aragó – Matarranya s’ha bolcat amb natres, igual que el Govern d’Aragó i la Diputació Provincial. Farem un Congrés que tindrà lloc els dies 13 i 14 de juny (divendres i dissabte). Esperem que el Congrés serveixi de fòrum de debat i com a punt de trobada entre professionals, particulars i representants de les administracions. Serà un congrés molt interessant.

A més, amb grans experts en la matèria.
La inauguració del congrés serà el divendres 13 a la tarde i estarà presidida pel conseller d’Indústria i Innovació del Govern d’Aragó, Arturo Aliaga, on donarà una ponència en primícia en la qual analitzarà el Pla Energètic d’Aragó 2013-2020, fent especial incidència a les comarques del Baix Aragó i del Matarranya. A més, al matí hi haurà el director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, que farà una ponència sobre el programa de desenvolupament rural. Serà un luxe tindre a aquestes persones. També hi haurà taules rodones sobre arquitectura bioclimàtica, sobre la tècnica del fracking, l’eficiència i l’estalvi en edificis i en enllumenat públic, i l’aprofitament, com no, dels recursos agrícoles i forestals que tenim en esta comarca.

Un congrés molt ampli en el qual s’analitzarà, a fons, la realitat energètica de la nostra comarca en particular i del país en general.
Volem que la fira sigui un lloc de trobada, on es puga debatre i consensuar sobre les energies renovables. Tots volem deixar el millor pels nostres fills. I no podem hipotecar el futur dels nostres fills. Apostem per les energies netes, per les energies renovables. Tots els experts ho diuen. És l’única manera de garantir la conservació del medi ambient. Este és el nostre objectiu.

Fontdespatla, des de fa uns anys, ha estat un exemple en eficiència energètica.
Així. A més, enguany oferirem moltes demostracions. Mont-roig Industrial portarà una màquina trituradora. La demostració pot ser molt enriquidora. Segurament, també tindrem muls. D’esta manera, coneixerem com antigament s’arrossegaven i talaven els pins. També estan previstes visites a la Bioescuela. En ella, els propietaris han creat un digestor a força de purins, un excedent que ha generat problemes en estos municipis nostres amb la declaració de zona vulnerable, que aprofita l’energia calorífica. A més, hi haurà un cotxe elèctric, així com un taxi elèctric que un empresari ha impulsat a la localitat de Castelnou i que funciona molt bé.

Parlaran també de la bioconstrucció.
En arquitectura bioclimàtica ens acompanyaran els propietaris del Mas de la Llum, situada a Arenys de Lledó, un habitatge de turisme rural que segueix uns criteris de bioconstrucció molt interessants. Es tracta d’un habitatge construït amb elements naturals i reciclats.

Una fira per fer contactes, per resoldre dubtes, per apostar per les renovables.
És cert. La Fira de l’Energia de Fontdespatla és per vindre a veure-la, per tindre contacte amb els expositors i les empreses especialitzades, per resoldre tots els dubtes que pugui generar un nou sistema energètic, per interactuar amb els polítics o per conèixer els plans estratègics energètics dels pròxims anys. Tindrem una àmplia varietat d’expositors, amb fotovoltaica, calderes, energia eòlica… al llarg del cap de setmana.

Fontdespatla i el Matarranya tenen molt a dir en eficiència energètica i en energies renovables. Com estaran ubicats els expositors en el recinte firal?
El Matarranya és una comarca que està situada en un barri que pot donar moltes possibilitats. Tenim sol, tenim vent, tenim aigua i tenim recursos forestals. En definitiva, tenim molts recursos naturals. El podrem veure al llarg del cap de setmana. Al recinte firal, situat al Cúbic, dissabte i diumenge comptarem amb moltes empreses diferents. Seguirem la mateixa direcció dels últims anys. Els expositors temàtics exposaran a la pista esportiva. Si hi ha prou espai, ficarem a algun artesà al Cúbic. Si pel que fos no caberen tots els artesans, proporcionem els voltants del poliesportiu, zona que complementaria la Fira de l’Energia. El Congrés d’Energia i Estalvi es desenvoluparà en el Saló d’Actes del Cúbic.

Per finalitzar, simplement ens queda animar a tots els veïns del Matarranya i dels pobles dels voltants a participar a la Fira de Fontdespatla.
Per suposat. Animar a tots els veïns del territori a què es passen per la Fira de l’Energia de Fontdespatla.

Més informació: