L’Ajuntament de Morella exigeix ​​polítiques contra la sequera i ajudes per als agricultors afectats

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 13 de juny de 2014 .
Etiquetes: , , ,

El Ple de Morella va celebrar anit la sessió ordinària corresponent al mes de juny i entre els punts tractats va destacar l’acord per exigir a la Generalitat Valenciana polítiques contra la sequera i ajudes per als agricultors i ramaders afectats. L’equip de govern va presentar una moció facilitada per la Unió de Llauradors, que es va aprovar per unanimitat. En el text també es van exigir ajudes econòmiques a l’administració autonòmica per construir basses, com ara la de la Masia Torre Segura, que podria garantir el proveïment del sector primari morellà.

El regidor de desenvolupament rural, Rafa Pallarés, explicava que “portem molts anys treballant per poder construir la bassa de la Masia Torre Segura, però la Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre no han afrontat el tema de manera seriosa. La demora de diversos anys en la concessió d’aigües va fer que es pergueren importants ajudes i ara no estan ajudant a aquest sector”. A més, afegia que “és molt important que es puguen aprofitar les aigües superficials a un preu gratuït, ja que d’aquesta manera desapareixerien molts dels problemes que genera la manca de pluges”. En aquest sentit, també recordava algunes de les inversions que ha realitzat l’Ajuntament de Morella i que continua duent a terme per a garantir el subministrament d’aigua. Per exemple, els diferents punts habilitats, la tramitació per obtenir els permisos d’extracció d’aigües a la Masia Torre Segura o la bassa que s’està construint a Xiva.

No obstant això, Pallarés ha lamentat l’actitud del president de la Diputació, Javier Moliner, ja que “té l’oportunitat d’escoltar als alcaldes d’aquesta zona i apostar pel projecte que defensem la gent d’ací per al Bergantes i, no obstant això, prefereix fer-se fotos amb la CHE i optar per la pitjor solució per al sector agrari d’aquesta zona”. Finalment, l’edil exigia que “la Generalitat i la CHE afronten el problema de la sequera d’una forma seriosa i que defensen als ramaders i agricultors, perquè el que no pot ser és que s’obliden dels problemes i després fiquen traves a les tramitacions, tant de l’Ajuntament com de particulars”.

La moció també exigeix ​​bonificacions fiscals per als ramaders i agricultors afectats, tal com permet la legislació si el Govern central vol i també, línies de finançament de l’ICO per dur a terme projectes de millora de proveïment d’aigua a les explotacions.

A més, en el ple ordinari d’anit es va aprovar una moció sobre el referèndum constitucional, es va informar de la política educativa del consistori, de les jornades de la Gent Gran i es van aprovar les noves condicions del Pla de Pagament a Proveïdors.

Més informació: | | |