Morella celebra aquest cap de setmana la 656ª edició del Corpus Christi

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 19 de juny de 2014 .
Etiquetes: , , ,

Morella celebrarà, aquest cap de setmana, una nova edició d’una de les celebracions més tradicionals de la localitat, el Corpus Christi. Aquest any aplega a la 656ª edició, el que el converteix en un dels més antics de la Comunitat Valenciana, sent només tres anys posterior al de València.

Aquest any comptarà amb una gran novetat: la representació teatral de l’obra “Els majorals del Corpus”, dirigida pel director de museus, Carlos Sangüesa, i en la qual participen vint-i-quatre veïns i veïnes de la localitat. Es tracta d’un sainet valencià, que va escriure mossèn Julià Sant Juan al 1929 i que parla de les tradicions i costums de la localitat.

L’obra se centra en una parella de teixidors que convida a uns amics madrilenys a viure la festa del Corpus a Morella. Quan arriben, el dia abans de la Degolla, veuen com es prepara la localitat per viure aquesta festivitat. L’actuació tindrà lloc el divendres a les 22:30 hores i també el proper 28 de juny, a les 19 hores i està organitzada per l’Associació de Jubilats Mare de Déu de Vallivana. La recaptació de l’actuació es destinarà als afectats per la Guerra de Síria.

Cal recordar que l’acte central del Corpus Christi de Morella és el diumenge, amb la Processó General. En ella, desfilen més de 150 elements bíblics, que doten la processó d’una gran singularitat i simbolisme. En total, més de 300 persones intervenen en aquest acte, a més dels centenars de veïns que contemplen la processó. Dissabte a la vesprada té lloc la Degolla. En els seus inicis, aquesta activitat tenia com a principal missió anunciar la festa del dia següent i convidar a la participació a la processó general. La Degolla representa el misteri del Rei Herodes, amb la visita dels Reis Mags, la fugida a Egipte i la degollació dels Sants Innocents. Tot seguit, es va celebrar una cercavila amb els gegants i els cabuts.

La celebració del Corpus Christi data de 1358 a Morella i, va començar com un motiu d’exaltació al Santíssim i com una forma didàctica de reconèixer els personatges bíblics. Morella va adoptar la forma de celebració i els elements típics del Corpus que se celebrava a València i la immensa majoria dels que desfilen avui en dia, provenen d’aquella època.

Més informació: | | |