El sector primari preveu un bon any per a l’ametla

comarquesnord.cat . Ràfels . divendres, 20 de juny de 2014 .
Etiquetes:

El sector primari del Matarranya pronostica un bon any per a l’ametla. Després d’aquell desastrós 2013, temporada en la que es va gelar molta flor i molt de fruit i inclús la neu va trencar les branques de molts arbres del centre-sud del territori, la previsió per a esta campanya és tot el contrari. De fet, i segons els números que mou la Unió d’Agricultors UAGA, la collita es pot multiplicar per tres a l’Aragó i inclús per més a alguns punts de la comunitat. Les estimacions de UAGA marquen que enguany es colliran pràcticament 15.600 tones d’ametles, de les quals més de 3.000 tones són de la província de Terol. L’augment de la producció està prevista en totes les classes de fruit sec, encara que des del territori han recordat que de varietat llarga n’ha caigut una mica al terra.

Enguany, el comportament del temps va acorde amb allò que es considera com un any meteorològic típic. Ha nevat i ha fet fred a l’hivern -no excessivament-, a la primavera han hagut pluges amb alguns dies de calor intensa i de precipitacions n’estan arribant al Matarranya. Al centre-sud del territori és on més pot créixer la producció d’ametles, on l’any passat va ser un absolut desastre. Per ara, els preus també tenen un comportament correcte. Des de Vall-de-roures, Alberto Riba va apuntar que “l’ametler està molt descansat de l’any passat i es veu un any potent. Els agricultors que s’hi dediquen diuen que hi haurà una bona collita. Res a veure amb l’any passat, que va ser un gran desastre en tots els sentits”.

A més, les previsions a l’Aragó són bastant bones. Fins i tot han arribat a sorprendre un sector que van veure en 2013 un dels pitjors que es recorda. No passa a tot arreu igual. Andalusia ha tingut un any sec. Ha passat el mateix amb el País Valencià, on algunes comarques del sud de la comunitat han patit una de les sequeres primaverals més dures que recorden. A Aragó, però, la primavera ha tingut un comportament típic. I per primera vegada en molt de temps, el territori podria ser la més productiva de l’estat en este fruit sec. Pel que fa a les varietats, la marcona està tenint una evolució molt bona. De llarga, molt estesa pel Matarranya, també n’hi ha molta. Però alguna d’ella, sobretot al centre de la comarca, ha caigut a terra.

Més informació: