Moliner proposa una tercera urna en les eleccions perquè la ciutadania trie directament els seus diputats provincials

comarquesnord.cat . Castelló . dijous, 3 de juliol de 2014 .
Etiquetes: , ,

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha llançat una nova i ambiciosa proposta durant el primer Debat sobre l’Estat de la Província celebrat en la institució provincial. Moliner ha plantejat que els diputats provincials siguen triats directament per la ciutadania en les urnes en lloc de l’actual sistema de designació indirecta mitjançant l’aval dels regidors.

Així, durant la seua intervenció en el debat ha anunciat que sol·licitarà un canvi legal perquè “l’elecció dels diputats provincials siga mitjançant una tercera urna en les eleccions municipals i autonòmiques. Una urna en què la gent puga triar, a través de llistes obertes, el diputat o diputats que representen a cada un dels partits judicials”. Ho fa en la mateixa línia de regeneració i de democràcia municipalista que han emprés tant el president del Govern com el de la Generalitat Valenciana.

Javier Moliner ha destacat que “és un pas més per a acostar els representants polítics a la ciutadania, perquè cada castellonenc conega i trie el seu representant a la comarca, perquè li puga demanar comptes sense intermediaris, per a treballar més eficientment a cada territori, per a exigir-nos ser millors servidors públics i per a tornar el poder a les mans del poble, sense filtres”.
“És la nostra proposta de cara a una democràcia més eficient i uns polítics més útils. Hem de ser capaços de dur a terme una gestió que revertesca en les persones amb la major rendibilitat social, que la conformen la qualitat de vida, la qualitat institucional i la qualitat democràtica”.

El president de la Diputació ha traslladat aquesta proposta als tres partits representats en el Ple de la institució provincial amb l’anunci que la portarà a les institucions necessàries per a plantejar aquest canvi a elecció directa dels diputats provincials.

Durant el Debat sobre l’Estat de la Província, Moliner ha fet un balanç d’aquests tres anys a Castelló, en els que s’ha passat “del reajustament de l’Administració el primer any de legislatura, a la consolidació del model de l’eficiència en la gestió en el segon, i a la major aposta inversora dels últims temps en aquest últim”. Segons el president, ha estat fruit de l’esforç per conjuntar “eficiència en la gestió, sentit comú i talent”.

Gràcies a aquesta fórmula de treball, en aquests tres anys, la Diputació ha aconseguit reduir el seu deute de 140 a 94 milions d’euros, a disminuir un 40% les seues despeses financeres i a augmentar un 150% les inversions directes aquest últim exercici. En aquesta línia, Moliner ha incidit en que “gestió és passar de pagar els nostres proveïdors de 59 a 15 dies i comprometre la meua nòmina a pagar dins de termini; gestió és disminuir les nostres factures extrajudicials en un 97% en passar de 3,7 milions d’euros en 2011 a 100.000 euros en 2013; gestió és reduir les modificacions pressupostàries del 30% al 7% o augmentar l’execució del Pressupost del 81% al 93%; i gestió és oferir solucions a problemes, respostes a demandes i oportunitats a projectes, i així ho hem fet amb la major aposta inversora d’aquesta legislatura: el Pla d’acció 2015”.
Per la seua banda, el vicepresident i portaveu del grup popular de la Diputació, Miguel Barrachina, ha apuntat que “aquest debat és un exercici importantíssim de transparència, fruit del consens dels tres grups polítics. Encara que en el Grup Popular gaudim de la majoria, estem còmodes celebrant acords democràtics com aquest”

“Les dades de la recuperació econòmica confirmen que Castelló és una província amb una energia extraordinària per a seguir feia avant, i des de la Diputació treballem per a canalitzar aquesta energia a través de la gestió, la qual cosa ha permès que passem de 18 a 37 milions d’euros per a invertir directament als nostres pobles”, ha afegit Barrachina.

D’altra banda, el portaveu socialista, Francesc Colomer, ha assenyalat que “la Diputació ha de vetlar pels interessos generals de la província i coordinar amb altres administracions a fi de gestionar les inversions més necessàries per a la província”. Enric Nomdedéu, portaveu de Compromís, ha destacat que “la situació econòmica de la Diputació és nítidament millor que la de fa uns anys i és cert que avui aquesta casa és més eficaç i eficient en els pressupostos que fa cinc anys”.

Més informació: | |