Diputació estudiarà ampliar el trasllat de purins de cara al pròxim 2015

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimecres, 9 de juliol de 2014 .
Etiquetes:

La Diputació Provincial tancarà el pròxim dia 21 de juliol el termini per a presentar les sol·licituds d’aquells grangers que vulguen accedir a les ajudes destinades al transport d’excedents de purins fins a punts situats fora de les zones que han estat declarades com a vulnerables. Francisco Abril va explicar en les dos trobades celebrades a Vall-de-roures i Cantavella com es farà el pagament dels 100.000 € destinats a esta funció. En les reunions van ser presents els presidents de la Comarca del Matarranya i Maestrat, Francisco Esteve i Arturo Martín, respectivament. Abril va destacar que “es tracta d’un pas important en el compromís perquè els ramaders puguen complir amb la norma que limita l’ús de purins en zones amb alta concentració d’explotacions”.

Les zones declarades vulnerable es concentren a Fontdespatla, Mont-roig, Pena-roja, Cantavella, La Cuba, Mirambell, Muniesa, Alacón, Alloza i Andorra. Abril va indicar que “l’acord ara s’ha de produir entre els ramaders i els agricultors receptors d’este fertilitzant orgànic perquè tots dos comparteixin el benefici d’estes ajudes”. En la seua intervenció va concloure que “el volum de negoci que genera el sector ramader és de vital importància per al medi rural. Es tracta de 800 explotacions distribuïdes a la província que mantenen a moltes famílies en territoris on les dades demogràfiques són seriosament preocupants”. Les explotacions de la província generen a l’any al voltant de 2 milions de tones mètriques de purins.

Des del Matarranya, Francisco Esteve, president de Comarca i amfitrió d’esta trobada, va recordar que “la reunió va servir per explicar com està l’ajuda, com s’ha de demanar, com hem d’encarar esta problemàtica i com es farà el transport”. Esteve va reconèixer que “esta ajuda ha arribat una mica tard perquè ara comencem a necessitar purins en la nostra zona. Però és d’agrair la implicació de Diputació en un problema important i que afecta a tres municipis del Matarranya”. A la reunió també es va extraure la possibilitat d’ampliar les ajudes al pròxim 2015. A la vegada, però, Esteve va lamentar que en esta trobada “vam tindre pocs grangers. Això sorprèn. Tenim un problema molt gran. Hem buscat solucions. I ara que n’hem trobat no tens presents els grangers”.

Durant esta trobada també es va concloure que ACRIPORTE serà l’entitat encarregada de gestionar la sol·licitud d’ajudes per al transport, que es tancarà en cosa de dies. Una vegada es coneguen els grangers beneficiaris i els metres cúbics a traslladar, començarà el moviment de purins. Es creu que uns 100 propietaris estan interessats en esta línia d’ajudes. Durant la visita d’Abril, sobre la taula es van plantejar altres qüestions. Esteve va apuntar per a Ràdio Matarranya que “si les plantes de biogàs es posen en marxa el pròxim any, reduiríem el problema dels purins”. Al mateix temps, la Diputació estaria predisposada a subvencionar el trasllat de purins des de les explotacions ramaderes fins a les plantes de tractament de residus.

Esta predisposició, però, ha d’anar acompanyada del compromís a resoldre el problema dels purins al territori. “Hem de fer les coses bé”, va insistir Esteve, que també és alcalde de Pena-roja i granger. “Fer-ho bé és l’única manera d’afrontar les coses. Hem de ser respectuosos. La Diputació està per esta labor. Però a partir d’aquí, és molt important que quan es fan estes reunions estiga present el sector ramader. Era un dia perquè els grangers es manifestaren i se’ls va trobar en falta”. El president de Comarca va reiterar en que “les coses s’han de fer bé. Hem de ser coherents. Que el trasllat dels purins tinga un cost econòmic viable per a les explotacions ramaderes”. Però que també el ramader sigui respectuós en el seu entorn.

Més informació: